El procés independentista obert a Catalunya i la reforma del sistema de finançament de les comunitats autònomes, així com la recerca del consens en l'aplicació de la Lomce, s'albiren com els principals reptes en matèria autonòmica del Govern que dissenya Mariano Rajoy. Va ser «diàleg» la paraula més utiltizada durant el debat d'investidura que va concloure amb la reelecció de Mariano Rajoy com a president, i serà l'element comú per afrontar aquests tres urgents desafiaments. Tan urgents que no es poden retardar, ja que Catalunya i la resta de les comunitats porten temps demanant concrecions.

Però alhora que es dóna per segur el diàleg, es dóna per sabut també que hi haurà límits, tal com va apuntar en el debat el líder del PP. Així, en les converses i negociacions que comencin a funcionar després de configurar-se el Govern, es dibuixaran aquestes línies vermelles.

De cara a la negociació amb la Generalitat, el límit serà la unitat d'Espanya, i de cara a la reforma del sistema de finançament autonòmic, seran l'estabilitat pressupostària i el compliment dels compromisos europeus. Pel que fa al desenvolupament de la Lomce, pràcticament queda descartada la derogació de la Llei, fet pel qual serà la mateixa norma la que marqui les fronteres de la negociació.

La Generalitat de Catalunya espera amb expectació quins seran els primers passos que faci el Govern per fer front al procés independentista. Un d'aquests passos inicials pot ser merament formal: per exemple, la creació d'un ministeri que assumeixi la gestió política, com podria ser un renascut Ministeri d'Administracions Públiques. O la inclusió de les qüestions territorials entre les competències de Vicepresidència.?Qui es preveu que es mantingui com a titular, Soraya Sáenz de Santamaría, podria, així, veure reforçat el seu paper.

Està per veure què pretén fer el Govern per sufocar un procés que tant l'Executiu com els partits independentistes veuen irreversible. Fonts del PP no descarten que Rajoy plantegi el reconeixement d'alguna demanda catalana.