El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va assegurar que el seu partit no entrarà en el nou Govern de Mariano Rajoy, possibilitat que ell va rebutjar des del «primer dia» pel «continuisme» dels populars i del seu líder, i veu un «espai comú» amb PP i PSOE per afrontar les reformes estructurals. El president de Ciutadans va insistir que el paper del seu partit serà el d'una oposició «responsable i constructiva», ja que l'acord d'investidura amb el PP va ser a «canvi de reformes i no de cadires».

Rivera va afegir que el PP «no va voler renovar-se» davant els casos de corrupció, i que el seu líder «no representa la regeneració» que requereix segons el seu parer aquest partit. En aquest sentit, i preguntat per si Ciutadans podria formar part del Govern entrada la legislatura, Rivera va dir categòric: «Si no hi ha renovació, no. Si seguim amb el mateix president, no».

El president de Ciutadans va apreciar un «espai comú» entre el PP, el PSOE i Ciutadans per afrontar les reformes estructurals d'Espanya davant dels «pegats temporals» que ha emprès, segons la seva opinió, l'executiu de Rajoy, després de recordar que cent de les mesures acordades amb els populars formaven part del pacte amb els socialistes.

El líder de la formació taronja va reclamar també al nou executiu, que sigui «dialogant» i «estigui a l'altura», i que faci un «gir de 180 graus» per emprendre les reformes.

Paral·lelament, la portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de Madrid i membre de l'Executiva, Begoña Villacís, està convençuda que si el seu partit entrés al Govern del PP, això no els faria «guanyar res» i, en canvi, sí perdrien «tot».

Projecte a a llarg termini

I no és només una qüestió que «estigui o no estigui» Rajoy, perquè és el líder del PP, va explicar, el que tria l'Executiu en tractar-se d'un partit sense «mecanismes democràtics» d'elecció interna i, per tant, «és el govern de Rajoy i el seu equip». Ciutadans és un projecte polític «en sí mateix» i a més a llarg termini, va explicar Villacís, insistint que «les decisions a curt termini només et poden portar a prendre decisions equivocades».

Per part seva, la portaveu del PP a l'Ajuntament de Madrid, Esperanza Aguirre, va apostar per la unió de PP i C's en un sol partit de centredreta, ja que les dues forces comparteixen la «mateixa arrel» liberal i conservadora, a més que els populars han de «recuperar» totes aquelles personalitats que van deixar el partit.

En un dinar-col·loqui al Cercle Eqüestre de Barcelona, l'expresidenta de la Comunitat de Madrid va presentar el seu primer llibre, Yo no me callo, en un acte on va defensar que el PP iniciï un procés d'«anàlisi i reflexió com més aviat millor» sobre les causes de la seva pèrdua de suport electoral en els últims quatre anys.

En un moment de la seva intervenció, Aguirre va admetre «conservar encara la il·lusió que PP i Ciutadans acabem units, perquè tenim la mateixa arrel, liberal i conservadora», a més que el PP «ha de recuperar totes les personalitats que estaven en el partit i se'n van anar», esmentant María San Gil, Ortega Lara i «molts d'altres». «A la llarga, aquells que creiem fonamentalment en els principis de llibertat, propietat, vida, estat de dret, imperi de la llei, esforç i mèrit, acabarem estant junts en un sol partit», va insistir.