El portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, va assegurar que el nou gabinet nomenat per Mariano Rajoy «no és un govern per al diàleg» i va augurar «serioses dificultats» per generar entesa amb els socialistes durant la legislatura. El portaveu de la gestora va opinar que la continuïtat de ministres com Cristóbal Montoro, Fátima Báñez o Íñigo Méndez de Vigo fa «presagiar que la via de diàleg i entesa serà molt difícil».

«Aquesta realitat anticipa serioses dificultats en una legislatura que haurà de ser de diàleg, i si no és capaç de generar aquest diàleg, el Parlament haurà de prendre les seves decisions i el Govern es veurà en una situació molt complicada», va advertir Jiménez. Per al dirigent andalús, Rajoy ha dissenyat el seu govern «pensant en el seu partit, en comptes de fer-ho en els ciutadans».

Per part seva, el responsable de Relacions amb els Moviments Socials de Podem, Rafael Mayoral, va considerar que en el Govern de Mariano Rajoy no hi ha «res de nou», que està marcat per la continuïtat i que seguirà la mateixa tònica de retallades i sacrificis per a la majoria social. Mayoral va assenyalar que la incorporació de María Dolores de Cospedal al Ministeri de Defensa no sembla «el millor camí» per impulsar la regeneració política, i no espera res que no siguin polítiques de «continuïtat i aprofundiment del patiment de la majoria social».

Quelcom que demostra que es mantinguin com a ministres persones que, segons la seva opinió, tenen un perfil «bastant antisocial», com Luis de Guindos a Economia i Cristóbal Montoro a Hisenda. «Aquells que comparteixen que Rajoy era la millor opció com a president del Govern potser estan contents, nosaltres no, no ens agrada Rajoy i tampoc De Guindos a Economia ni Montoro a Hisenda. Creiem que és un Govern incapaç d'afrontar els reptes del país i de continuïtat, i volem un canvi de polítiques que està clar que aquest Govern no farà», va dir.

No obstant això, va admtre que fos quina fos la composició del nou Govern, Podem entén que qualsevol executiu encapçalat per Rajoy ofereix pocs dubtes sobre quin serà el camí que emprendrà. Es va reafirmar, per això, que aquest és el Govern de l'«epíleg d'una època», i considera que és l'opinió majoritària de la societat perquè hi ha «una majoria» de ciutadans als quals «no els agrada» Rajoy ni el seu Executiu.

A l'opinió de Mayoral es va afegir la del número dos del partit i portaveu al Congrés, Íñigo Errejón, en aquest cas a través de Twitter, on va escriure: «Rajoy en la seva línia. Un govern per a l'immobilisme». Segons Errejón, renovar Montoro és tota una «declaració d'intencions» que indica que el Govern «aprofundirà en una política fiscal injusta, recentralització i guerra al municipalisme». Sobre la sortida de Jorge Fernández Díaz d'Interior, el secretari polític de Podem va assenyalar que «s'hauria d'emportar amb ell les seves clavegueres».

Per la seva banda, la portaveu adjunta del grup de Units Podem al Congrés, Irene Montero, indicava a la mateixa xarxa social: «Rajoy forma un gabinet "manostijeras". Els de sempre faran el de sempre: retallar, privatitzar, desnonar. Els poderosos respiren alleujats».

CCOO demana diàleg

Paral·lelament, la direcció confederal de CCOO va instar el nou Govern a obrir un temps de diàleg i pactes per canviar legislacions anteriors i afrontar reformes futures «sense cap línia vermella». CCOO va destacar en un comunicat que la posició de minoria del PP al Congrés exigirà impulsar el diàleg parlamentari, polític i social.