El Tribunal Superior britànic va dictar que el Govern de la primera ministra, Theresa May, ha de rebre autorització del Parlament abans d'activar l'article 50 del Tractat de Lisboa, que dóna inici al període de dos anys de negociacions per sortir de la Unió Europea (UE). En un veredicte històric, els jutges van donar la raó a un grup de ciutadans que van qüestionar que l'Executiu pugui iniciar el procés de desconnexió de la UE sense convocar prèviament una votació parlamentària. Es preveu que el Govern recorri aquest dictamen desfavorable davant el Tribunal Suprem, la màxima instància judicial del Regne Unit, que s'espera que pronunciï el seu dictamen amb la màxima urgència, segurament abans de finals d'any. Entre els ciutadans que van iniciar el procés en el Tribunal Superior hi ha l'empresària britànica Gina Miller, que va expressar el seu desig d'acabar amb «un entorn legal» en el qual el Govern «pot passar per sobre del Parlament». «Molts dels drets dels quals la senyora Miller i altres persones gaudeixen actualment (en el Regne Unit) quedaran suprimits si es dóna la notificació» a Brussel·les, va al·legar el seu advocat, David Pannick.

Els lletrats governamentals van argumentar durant el judici, celebrat entre el 13 i el 18 d'octubre, que el referèndum del 23 de juny, en el qual els britànics van recolzar la sortida de la Unió Europea per un 51,9 per cent, donava a la primera ministra legitimitat per executar unilateralment la voluntat del poble.

També van indicar que «probablement» podria haver-hi una votació parlamentària al final del procés negociador, per ratificar el nou acord aconseguit amb la Comissió Europea.

May va anunciar durant el recent congrés anual del Partit Conservador la seva intenció d'activar l'Article 50 abans de finals de març de 2017, un pla que ara dependrà de la decisió dels tribunals.

L'ambigüitat de l'article 50 del Tractat de Lisboa, que estableix que un Estat pot deixar la Unió Europea «d'acord amb els seus propis requeriments constitucionals», ha portat a un desacord entre els experts legals en un país que no compta amb una constitució escrita.