El jutge d'instrucció Álvaro Martín ha dictat un acte pel qual decreta l'obertura de judici oral contra els expresidents d'Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán, dos dels 26 processats en la peça política del cas dels ERO, la relativa al procediment emprat per pagar les ajudes a empreses. En l'acte, el magistrat de reforç del Jutjat d'Instrucció número 6 de Sevilla recull un presumpte delicte d'associació il·lícita per als 26 encausats i inclou, a més, la petició d'una fiança de 4.214.702 euros per Griñán, a fi d'assegurar les responsabilitats pecuniàries que puguin declarar-se procedents. En el seu escrit, el jutge explica que Griñán, president de la Junta entre els anys 2009 i 2013, serà jutjat pels presumptes delictes de malversació i de prevaricació, mentre que el seu antecessor, Manuel Chaves, que va ser president 19 anys (de 1990 a 2009), serà jutjat només per prevaricació. En les diligències consta que no s'han creat les peces de responsabilitat civil sobre Griñán i d'altres tres processats més, per la qual cosa el jutge estableix les següents fiances per a ells: 6.229.108 euros per a José Antonio Veiés Chacón; 4.214.702 euros per a Carmen Martínez Aguayo i 3.763.332 euros per a Francisco Vallejo Serrano. A més dels expresidents, el jutge inclou entre els acusats a sis exconsellers del Govern andalús: Gaspar Zarrías, Magdalena Álvarez, José Antonio Veiés, Antonio Fernández, Carmen Martínez Aguayo i Francisco Vallejo, i als quatre últims els imputa prevaricació i malversació.

Entre els 24 encausats hi ha, a més, dos ex viceconsellers, tres directors generals, dos secretaris generals tècnics d'Ocupació, un interventor general de la Junta i tres directors generals de l'agència pública IDEA. La trama, que va operar entre els anys 2000 i 2011, tenia per objecte «eludir l'aplicació dels procediments ordinaris i els mecanismes de control previ de la Intervenció General de la Junta d'Andalusia», segons explicava el jutge en l'ordre de processament.

Més de 850 milions d'euros

Amb aquest sistema es van repartir de forma discrecional o arbitrària almenys 854,8 milions d'euros, indica el jutge després d'assenyalar que el maneig dels diners es va fer malgrat les indicacions contràries rebudes de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, de la Intervenció andalusa, del despatx Garrigues i de l'auditora Price-Waterhouse.

L'escrit d'obertura de judici oral recull les acusacions de la Fiscalia Anticorrupció i de les parts personades -PP, Manos Limpias i Junta d'Andalusia-, les peticions de les quals oscil·len des de la presó per a tots dos i a l'arxiu de la causa. La Fiscalia demana sis anys de presó i 30 d'inhabilitació per Griñán, antecessor de Susana Díaz, per un delicte continuat de malversació i un altre de prevaricació -una pena superior a la de Manuel Chaves-, per la seva actuació quan va ser conseller d'Hisenda.

Per a Chaves demana deu anys d'inhabilitació per un delicte de prevaricació, i sol·licita vuit anys de presó per als exconsellers Viera, Fernández i Vallejo.