El president del Govern, Mariano Rajoy, va transmetre als seus nous ministres la necessitat de «parlar, dialogar, pactar i consensuar molt» per tal d'arribar a acords en la present legislatura i de complir l'objectiu que l'economia i l'ocupació segueixin creixent.

Aquesta és la petició que els va fer ahir durant la primera reunió del nou Consell de Ministres i després que els seus integrants juressin o prometessin el seu càrrec davant el Rei al Palau de la Zarzuela. Després d'aquest acte, tots ells van posar al costat de Rajoy al Palau de la Moncloa per a la foto oficial de l'Executiu i van protagonitzar una reunió del Consell en què no hi va haver acords i que va ser la primera presa de contacte.

Sí que va existir un informe sobre la situació econòmica exposat pels titulars d'Economia i Hisenda, Luis de Guindos i Cristóbal Montoro, respectivament. Al final de la reunió, el ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, es va estrenar com a portaveu del Govern en substitució de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

Va ser ell qui es va fer ressò del missatge que Rajoy va traslladar al seu nou Gabinet, als quals va agraïr que acceptessin formar part del mateix. «Ha estat una reunió molt grata en la qual el president s'ha referit a la necessitat de parlar molt, dialogar molt, pactar molt i consensuar molt», va destacar Méndez de Vigo, que va ressaltar que el Govern compta amb el suport de 137 diputats del PP i té una sèrie d'acords amb altres partits.

Es va referir, per exemple, al signat amb Ciutadans i va recordar que tres membres de l'equip negociador del PP estan en el nou Govern: Fátima Báñez, Álvaro Nadal i Dolors Montserrat. «Això mostra -va assegurar ahir- que aquest tarannà negociador i de recerca de consens és una realitat».

Davant les crítiques del PSOE que l'equip dissenyat per Rajoy «no és un govern per al diàleg», va discrepar d'aquesta impressió, alhora que va estendre la mà als socialistes per buscar l'entesa. «No sé d'on treu el PSOE que no és col·laboratiu (el Govern), però des d'aquí, expressar la voluntat de col·laborar amb el PSOE», va afirmar Méndez de Vigo, el qual va mostrar la disposició de tots els ministres a comparèixer al Parlament per informar dels seus respectius plans.

El portaveu del Govern també va ressaltar que el nou Govern és «continuista en allò que ha de continuar, com la recuperació econòmica, la creació d'ocupació, les reformes i l'estabilitat pressupostària, i renovat, amb sis cares noves i moltes ganes de fer les coses bé i treballar per a Espanya».