Una dona que s'ha fet forta patint derrotes

Clinton ha esdevingut una experta a superar escàndols polítics i personals

06.11.2016 | 00:00

T

ot va començar el 1972 amb una derrota premonitòria: no seria fàcil, però tampoc es rendiria. Una jove nascuda a Chicago, de tot just 25 anys, se'n va anar a fer campanya a Texas pel llavors aspirant presidencial demòcrata George McGovern. Es deia Hillary Rodham i va començar perdent. Mentre estudiava Dret a la Universitat de Yale, el compromís amb el servei públic ja li agradava, així que va decidir viatjar a l'Oest Mitjà per ajudar al registre de votants en el segon estat més gran del país, acompanyada del seu xicot, també estudiant de lleis i que es deia Bill Clinton.
Va començar perdent en aquella campanya, com perdria més de 30 anys després, el 2008, davant el jove i encantador senador Barack Obama després d'una vida sencera de lluita i progrés no ?exempta d'escàndols, però ningú va dir que fos fàcil, i ella ho sabia des el principi.
Avui Hillary Clinton és més a prop que mai d'aconseguir la Casa Blanca, a tot just uns dies de saber si tota una vida de sacrificis pot finalment donar els seus fruits i convertir-se en la primera dona presidenta dels Estats Units i reivindicar-se així com una eterna au Fènix.
Experta a superar escàndols polítics i personals, Clinton, que no va renunciar mai al seu cognom de soltera, s'ha especialitzat a combinar disciplina i resiliència, a serrar les dents i a seguir endavant. Durant el període de primàries, l'ombra de la derrota de 2008 va planejar sobre el seu cap quan va guanyar per un marge estretíssim davant Bernie Sanders a Iowa i va ser derrotada de forma aclaparadora pel citat senador a Nou Hampshire, un escenari perillós per a l'inici electoral.
Com si a un plat li faltés la sal, a la seva vida pública no li podia faltar la polèmica, així que en aquest període electoral l'escàndol per l'ús d'un servidor privat de correu electrònic mentre era secretària d'Estat (2009-2013) va ser la quota. Tot i que la Justícia va decidir no processar-la a unes setmanes de la Convenció Nacional Demòcrata al juliol, fa uns dies, quan les enquestes li auguraven un final de campanya tranquil, l'escàndol va ressuscitar amb la decisió del director de l'FBI, James Comey, d'investigar nous documents trobats en un altre cas i que, segons va notificar al Congrés, podrien estar relacionats amb Hillary Clinton.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema