L'aspirant republicà a la presidència d'Estats d'Units, Donald Trump, va demanar ahir a l'electorat hispà i afroamericà el vot vital a Florida, on hi ha un empat tècnic en les enquestes amb la seva rival, Hillary Clinton. Trump espera guanyar els 29 vots electorals que s'endú el vencedor en aquell estat del Sud i que necessita per tenir els 270 vots totals que donen la clau a la Casa Blanca.

"Què dimonis heu de perdre, arreglaré la situació", deia Trump en el seu primer acte a Florida en l'esprint final de campanya abans de les eleccions de dimarts vinent. Fins llavors visitarà vuit estats, inclosa una nova visita a Florida, demà. Trump sosté que els afroamericans i els llatins pateixen a les ciutats de Florida i de tot el país "alts índexs de criminalitat" i que "l'educació que reben és la pitjor" i que per això els costa trobar feina, i es va comprometre a solucionar-ho. Assegura que no farà com els demòcrates, que "s'obliden" d'aquests votants quan passen les eleccions.

Aquests sectors de l'electorat, que els sondejos indiquen que donen suport massivament a l'exsecretària d'Estat Clinton, poden ser vitals perquè el candidat assoleixi la Casa Blanca. Els llatins representen el 16% dels votants de Florida, mentre que els afroamericans el 13%, i el seu vot és crucial a Florida, on les enquestes apunten a un avantatge mínim de la demòcrata.

A Florida, els llatins han sortit a votar en les eleccions anticipades o per correu en quatre punts percentuals més que el 2012, però la participació afroamericana ha caigut 7 punts en comparació a les anteriors presidencials, en què el candidat era l'actual president Barack Obama, que finalment va guanyar a Florida.

"Els números de la gent que ha votat llueixen bé", va dir Trump en referència a les dades de vot anticipat, que mostren una diferència de menys de 7.300 vots entre els votants registrats com a demòcrates i republicans que han exercit ja el seu dret al sufragi, sobre un total de 5,7 milions de votants a Florida. L'empresari va indicar que el vot final d'afroamericans i hispans serà "molt diferent" del que la gent pensa i va destacar el suport que ha rebut de part de l'exili cubà i va prendre prestat un cartell d'un participant del míting en el qual es podia llegir "Dones cubanes per Trump" per mostrar-lo als assistents a l'acte.

"Clinton és la candidata del passat, nosaltres som el moviment del futur", va dir el republicà, que va assegurar que ha arribat el "moment del canvi, el temps d'un nou lideratge" mentre els assistents cridaven "Volem a Trump". El magnat ha destacat a més que s'han anat retallant les distàncies en les enquestes a nivell

"Ho estem fent molt bé Iowa, New Hampshire, Ohio, fenomenalment bé a Carolina del Nord, crec que guanyarem a Pennsilvània i on som aquí mateix", va dir.

També va manifestar tenir la força per fer "cinc o sis (mítings) cada dia", mentre Clinton no té "energia", ni per a això ni per dirigir el país.

En aquest context, va explicar que anirà a Minnesota i Colorado, estats en els quals els demòcrates "no es poden creure el que està passant" en les enquestes. Segons un sondeig del web Real Clear Politic, Clinton té un avantatge sobre Trump menor a dos punts en àmbit nacional.

A l'Àsia voldrien Clinton

I mentre a Florida i als altres estats clau el frec a frec entre Trump i Clinton arriba al seu punt àlgid, a l'Àsia la "fiabilitat" de Clinton guanya per golejada. Tres de quatre asiàtics, segons una enquesta publicada pel diari de Hong kong South China Morning Post i elaborada per l'empresa de demoscòpia de Singapur Blackbox Research, voldrien Clinton de presidenta.

De les 3614 persones enquestades a la Xina, Japó, Indonèsia, Filipiens, Singapur i Corea del Sud, entre el 12 i el 23 d'octubre, el 76% va optar per la demòcrata i només un 24% pel magnat republicà. A la Xina, Clinton va obtenir el 61%. A la pregunta qui seria millor per Àsia, només el 17% va dir Trump i el 54% Clinton. La resta, cap dels dos. Tot i això, només un 12% creuen que és "honesta".

El gerent de la firma creu que l'atractiu de Clinton per als asiàtics és que representa la continuïtat i la fiabilitat".