A Estats Units ha engegat una plataforma que posa en contacte a votants de diferents partits disposats a intercanviar els seus vots per frenar la possible arribada de Donald Trump a la casa Blanca.

Al país són dos els partits que des de fa dècades es reparteixen els vots dels nord-americans. No obstant això, existeixen dos partits minoritaris que encara que no són gaire representatius, obtenen un percentatge de vots considerable a nivell nacional. Són els votants d'aquests dos últims partits, el Partit Llibertari i el Partit Verd, els qui s'han preocupat per l'ascens del candidat republicà i han tingut una idea per intentar evitar-ho. Per entendre-ho és necessari comprendre el sistema electoral nord-americà.

El sistema electoral d'Estats Units

Les eleccions d'Estats Units funcionen d'una forma similar a les espanyoles. Els votants no trien directament el president, sinó que a nivell estatal s'escull un nombre determinat de delegats igual que a Espanya triem un nombre de diputats per província. Aquests delegats són els que formen el Col·legi Electoral i elegeixen en última instància el president, com és el Congrés dels Diputats qui vota al president espanyol.

En total es reparteixen 538 delegats, per la qual cosa el candidat que acabi sent president haurà de comptar amb el suport d'almenys 270 dels delegats. Els delegats estan repartits en funció de la població, per tant els estats més poblats compten amb major nombre de delegats (Califòrnia en tria 55 mentre que Vermont amb prou feines n'escull 3). Els delegats de cada estat no es reparteixen equitativament segons el resultat, sinó que qui obtingui més vots en cada estat s'emporta la totalitat dels delegats de l'estat.

La importància dels 'Swing States'

Per això, és molt important per als candidats guanyar en estats clau que els donarien un gran nombre de delegats al Col·legi Electoral i a més, fer-se amb els famosos 'Swing States'. Alguns estats són considerats 'assegurances' per als republicans i altres 'assegurances' per als demòcrates mentre que els 'Swing States' són aquells que canvien d'una elecció a una altra i poden decantar la balança en el recompte final. Aquests estats solen ser Florida, Ohio, Pennsilvània i New Hampshire.

En vermell els 'estats segurs' per als republicans, en blau per als demòcrates i en gris els 'swing states'

Les últimes enquestes han preocupat a molts electors detractors de Trump entre els quals es troben votants demòcrates i votants dels partits Llibertari i Verd. Aquests votants saben que no té el mateix pes un vot a Califòrnia, que pràcticament és un estat decidit on Clinton té el 99,9% de possibilitats de guanyar, que a Pennsilvània, on un grapat de vots podria decidir l'estat sencer.

Una plataforma per intercanviar vots

Per aquest motiu, els votants 'demòcrates' i 'independents' volen unir forces per decidir els 'swing states' mitjançant un curiós mètode: intercanviar els seus vots. La idea l'ha tingut Amit Kumar, que va llançar la campanya #NeverTrump, una app que serveix de punt de trobada entre votants de partits 'independents' dels 'Swing States' amb votants de Clinton en estats segurs per als demòcrates.

Com funciona? És molt simple. El portal et registra amb el teu nom, el teu Estat i la teva preferència política. Una vegada registrats, els usuaris poden entrar en un xat on connecten amb altres votants per intercanviar els seus vots. El portal nord-americà de notícies polítiques Vox, ens il·lustra amb un exemple real: Nicholas, un votant de Stein (candidata del Partit Verd), viu a Ohio. Nicholas sap que Ohio és un estat decisiu en el qual Trump té possibilitat de guanyar segons els últims sondejos. No suporta la idea de veure guanyar a Trump i no obstant això, no troba que Clinton sigui una candidata que el representi.

A través de #NeverTrump, Nicholas troba a Alex, votant de Clinton a Califòrnia, i intercanvien els seus vots. Alex votarà per Stein i Nicholas ho farà per Clinton. A partir d'aquí l'única cosa que compta és la paraula de tots dos i el compromís que tenen per impedir que Trump sigui president. D'aquesta forma s'asseguren que tots dos vots siguin comptabilitzats però que el vot de Clinton el sigui en un estat més decisiu.

Intercanvi de vots a Espanya

Durant les passades eleccions a Espanya, la plataforma 'Marea Granate' que agrupa persones que viuen fora d'Espanya a conseqüència de la crisi, va engegar la campanya #RescataMiVoto, que d'una forma similar a la campanya #NeverTrump, posava en contacte a votants que per trobar-se fora del país tenien grans dificultats per acudir a votar amb votants que eren abstencionistes perquè votessin per ells. A través d'aquesta iniciativa, van aconseguir 'rescatar' més de 3.000 vots que no haurien arribat a les urnes d'una altra forma.