Les últimes enquestes de les eleccions de demà als Estats Units donen a la candidata presidencial demòcrata, Hillary Clinton, un avantatge d'entre 3 i 5 punts per sobre del republicà Donald Trump.

Malgrat la retallada considerable de l'avantatge de la qual Clinton gaudia fa una mica més d'una setmana, Trump segueix sense ser capaç de superar el seu sostre, el 43%. Un fet que reafirmaria que el magnat no està conquistant el vot indecís.

Una enquesta publicada ahir i realitzada entre els dies 1 i 4 de novembre per al diari Washington Post i la cadena ABC News dóna a Trump un 43% d'intenció de vot, enfront del 48% de Clinton.

Per la seva banda, Político i la consultora Morning Consult situen el suport de Trump en el 42% i el de Clinton al 45% en l'àmbit nacional, segons un sondeig conjunt realitzat divendres i dissabte.

Una altra enquesta publicada ahir i realitzada conjuntament pel diari The Wall Street Journal i la cadena NBC News mostra un suport en l'àmbit nacional del 44% per a Clinton i del 40% per Trump.

La mitjana de les principals enquestes realitzada per RealClearPolitic, que té en compte els candidats dels partits minoritaris dels Llibertaris i Verds, situa el suport a Clinton al 44,9% i el de Trump al 42,7%.

Trump ha estat incapaç en gairebé totes les enquestes de superar el 44% d'intenció de vot entre els votants nord-americans, fet que mostra la seva incapacitat de superar el seu nucli d'incondicionals i de republicans que opten pel vot anti-Clinton malgrat no simpatitzar amb les idees i el comportament del magnat immobiliari.

Les dades en l'àmbit nacional, tot i que no representen el pes específic d'estat per estat en el sistema del Col·legi Electoral, són un indicador de com evoluciona el conjunt del país i indiquen que els indecisos no estan posant-se del costat de Trump.

El president dels Estats Units, Barack Obama, va ser un dels primers a afirmar que Donald Trump no està preparat per ocupar el Despatx Oval, un missatge que ha repetit durant la seva campanya per Hillary Clinton, centrada a motivar els grups de votants que el van portar a ell dues vegades a la Casa Blanca.

A Pennsilvània, Carolina del Nord i, ahir, a Florida, Obama va insistir que el caràcter de l'aspirant republicà Trump pot acabar amb el progrés dels seus vuit anys de mandat i que la demòcrata Clinton és la continuïtat i és equivalent a votar-lo a ell.

Ja al febrer, al començament de la temporada de primàries i quan ningú anticipava que Trump acabaria sent el candidat republicà a la Casa Blanca, Obama va advertir sobre el "tòxic" clima polític als Estats Units i l'auge de les veus extremes. "No podem avançar si tot el que fem és destrossar-nos els uns als altres", va declarar Obama a Springfield davant l'Assemblea General (parlament estatal) d'Illinois, a l'escalinata de la qual va presentar la seva primera candidatura a la Casa Blanca el 10 de febrer del 2007.

Al juny, amb Trump ja com a virtual aspirant presidencial republicà a falta de la seva proclamació oficial a la convenció del partit, Obama va atacar en diversos discursos les propostes econòmiques del magnat, la seva xenofòbia i la seva promesa de deportar tots els immigrants indocumentats.

Però va ser a l'agost quan Obama va elevar definitivament el to contra ell i, des de la Casa Blanca en una roda de premsa amb el primer ministre de Singapur, Lee Hsien Loong, va declarar: "Crec que el candidat republicà no és apte per a servir com a president".

Ha criticat, a més, el "temperament" de Trump, així com la seva falta de "coneixements bàsics al voltant de temes crítics a Europa, Orient Mitjà o Àsia", una cosa que ha seguit fent des de llavors en gairebé tots els seus mítings o quan li han preguntat sobre la campanya electoral.

A la recta final de la campanya, Obama ha arribat a dir que "la democràcia en si mateixa" està en joc a les eleccions presidencials de demà, on "a la papereta de vot" també hi haurà valors com el "respecte" o la "igualtat".

A més, en els seus mítings el president sol referir-se a Trump com "l'altre tipus", sense esmentar-lo pel seu nom, i en aquests últims dies l'ha criticat per la seva petició de cancel·lar el popular programa de televisió Saturday Night Live, on l'actor Alec Baldwin parodia el magnat.

Per altra banda, Obama no s'ha cansat d'elogiar Clinton, la candidata demòcrata a succeir-lo i de qui sempre ha destacat que està "ben preparada" i té el "caràcter" necessari per exercir la Presidència. Amb una popularitat superior a la de Clinton, Obama va estar gairebé tota la setmana passada fent campanya en els estats més disputats, apel·lant especialment als votants joves, negres i llatins, claus en les seves dues victòries.