La Borsa espanyola va pujar l'1,45% i va recuperat els 8.900 punts, i intenta oblidar una setmana de fortes pèrdues pel temor a una victòria de Donald Trump a EUA, preocupació que ha disminuït després de tancar-se la recerca oberta pel FBI sobre Hillary Clinton. El principal indicador nacional, l'Ibex-35, va guanyar 127,20 punts, la major pujada des de mitjan d'octubre, i es va situar en els 8.918,80 i es redueix la caiguda acumulada l'any al 6,55%.

La resta de grans places d'Europa també van acumular guanys, encapçalades per Milà, que ha va avançar el 2,56%; seguida de Frankfurt, que ho feia l'1,93%; París, l'1,91%, i Londres, l'1,70 %. Els tancaments asiàtics van seguir la mateixa senda, amb guanys de l'1,61% a Tòquio, del 0,70% a Hong Kong i del 0,07 % en l'índex CSI, que agrupa les 300 empreses més importants de la Xina continental.

El canvi de tendència del mercat va arribar després que el director de l'FBI, James Comey, donés ahir per conclosa la investigació sobre Hillary Clinton, la candidata demòcrata -i la preferida pels inversors, segons els analistes-, pel cas dels correus electrònics, la reobertura del qual havia rellançat en les enquestes a l'aspirant republicà, Donald Trump. L'euro, per la seva banda, es depreciava als 1,104 dòlars, igual que la lliura, que baixava a 1,240 dòlars. El barril de petroli Brent, el de referència a Europa, tancava sense canvis, en 45,57 dòlars, després d'haver cotitzat a l'alça durant la major part de la jornada.

A Espanya, la Borsa registrava en la seva obertura un avanç de l'1,30%, i s'enfilava ja d'entrada per sobre dels 8.900 punts. D'aquesta manera tendia a l'alça després d'haver registrat divendres passat la seva pitjor setmana des del Brexit. Al migdia, l'Ibex-35 ampliava el rebot a l'1,40 %, animat pel canvi en les enquestes electorals a Estats Units i per la forta pujada dels mercats asiàtics.m Més tard, Wall Street trencava amb nou jornades consecutives de pèrdues -la seva pitjor ratxa des de 1980- i obria amb una pujada de més de l'1,5 %, de manera que consolidava el canvi de tendència als parquets europeus. En la sessió, la prima de risc espanyola ha descendit a 109 punts bàsics.

Els sis valors més capitalitzats de l'Ibex-35 han tancat en terreny positiu, encapçalats per BBVA, que ha avançat el 3,13 % després d'una recomanació de compra dels experts de Citigroup.

Pànic a Trump

Les empreses espanyoles més exposades a Estats Units, entre elles el Banc Santander, Grifols o Ferrovial, han perdut més de 14.200 milions d'euros de capitalització en el que va d'any i ara presten especial atenció al futur polític del país nord-americà després de les eleccions de demà dimarts. Els analistes consultats per Efe coincideixen que la Borsa espanyola, igual que la resta de les grans places europees, reaccionaria a una hipotètica victòria del candidat republicà, Donald Trump amb una onada de vendes i una gran volatilitat, que podria durar de tres a deu sessions.

Seria el pitjor escenari per a les empreses espanyoles amb més presència a Estats Units com Grifols, que el 2015 va obtenir més del 65% dels seus ingressos en aquell país, on controla 147 centres de donants de plasma; Santander, amb un 17 %; Ferrovial, amb un 14,30 % gràcies a les autopistes a Texas; Gamesa, amb un 13,40 % i 142 aerogeneradors a EUA; o Técnicas Reunidas, amb un projecte de 150 milions en un complex petroquímic i el 31,3 % dels seus guanys.

També repercutiria en altres companyies com Iberdrola, present als EUA a través d'Avangrid; BBVA amb Compass, o Mapfre. D'altres com Amadeus, Acerinox o Viscofán podrien sofrir les conseqüències d'una possible victòria republicana, encara que els seus ingressos a Amèrica del Nord no només procedeixen dels EUA. La llista de corporacions nacionals a Estats Units la completen Repsol, IAG i Sabadell, amb Sabadell United Bank.