L'hora dels votants indecisos

Un grup del 7%?de votants es resisteix a triar entre els candidats més impopulars de la història dels Estats Units

08.11.2016 | 07:26

Karl Becker fa mesos que està a la recerca d'un líder, però només ha trobat dubtes. Forma part del 7% de votants indecisos, un grup que es resisteix a triar entre els candidats més impopulars de la història dels Estats Units i que pot ser decisiu en les eleccions, sempre que surtin a votar. Becker pot presumir d'haver donat peu a l'únic moment amable entre Hillary Clinton i Donald Trump en una campanya plena d'atacs personals: va tenir l'oportunitat de fer-los una pregunta durant el segon debat presidencial, i els va demanar citar una cosa que admiressin l'altre. Però les seves respostes no el van ajudar a prendre una decisió. «Necessito que em demostrin que poden anar més enllà de la negativitat, que tenen capacitat de lideratge», va dir Becker, de 49 anys, en una conversa telefònica.
El titubeig Becker resulta incomprensible per als que tenen clar el seu vot des de fa mesos, atesa la polarització de la candidatura de Trump i la sobradament coneguda, per bé o per mal, que és Hillary Clinton als EUA.
Però aquests no deixen de ser els candidats més impopulars de la història moderna dels EUA, i al voltant del 60% dels nord-americans té una opinió negativa de cada un d'ells, segons una enquesta de la setmana passada del Washington Post. «Desgraciadament, els nord-americans votaran pel menor de dos mals», va opinar Becker, que no es defineix ni demòcrata ni republicà.
L'«apatia» d'aquest executiu de vendes de San Luís (Missouri) no és només una reacció als atacs personals que han embrutat les campanyes de Trump i Clinton, sinó que prové de la sensació que els falta «humanitat» i «compassió» pels problemes dels nord-americans. «No veig que tinguin interès de cor en res que no siguin ells mateixos», resumia Becker, que tot i així sent que és «el seu deure» emetre avui el seu vot i ha descartat votar per als tercers partits.
Igual que ell, alguns votants han posposat la seva decisió fins a l'últim moment, augmentant el nerviosisme de les campanyes i disminuint la precisió de les enquestes, però altres no tenen en absolut clar si aniran al final a votar.
És el cas de Carolyn Garavente, que s'inclina una mica més per Trump però està «plena de dubtes» i encara no sap si votarà, tot i viure a Carolina del Nord, un estat on hi ha un empat estadístic entre els candidats i cada vot pot ser crucial. «Em queda molt poc temps per decidir el que vull fer», va dir la jove de 24 anys, una republicana que des del començament va tenir dubtes sobre Trump i segueix pensant que «cap candidat està qualificat per ser el pròxim president».
Garavente ha pensat en votar per Clinton, però l'«escàndol dels seus correus electrònics» li fa dubtar que pugui «gestionar informació confidencial», i això la preocupa «més que les paraules de Trump» i el seu caràcter polèmic i impredictible. Els joves com ella són, segons diversos estudis realitzats, el grup demogràfic que té més indecisos, entre ells molts que van donar suport al senador Bernie Sanders en les primàries demòcrates i consideren a Clinton massa conservadora.
Per a molts experts que estan analitzant el grup del voltant del 7% dels votants que segueixen indecisos, la gran pregunta és cap a quin costat de la balança s'inclinaran. Un dubte que falten poques hores perquè s'acabin esvaint.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema