El president de Ciutadans, Albert Rivera, considera que els ministres que acompanyaran el Rei a l'Aràbia Saudita han de denunciar l'incompliment dels drets humans en aquest país durant la visita oficial de Felip VI, un viatge oficial que va ser criticat per Units Podem i defensat pel PSOE.

Aquesta visita oficial de tres dies a l'Aràbia Saudita que començarà dissabte és la primera de Felip VI amb el nou Govern i recupera un viatge previst en principi per al febrer passat -mai va arribar a anunciar-se, però l'ambaixador saudita el va fer públic-, que es va suspendre per la situació d'interinitat política a Espanya.

Encara que des del PSOE van considerar llavors que «no procedia» aquell viatge i van recordar l'execució al regne saudita de 47 persones acusades de terrorisme, el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, va donar suport a la visita oficial del Rei per tractar-se d'«un viatge en defensa dels interessos d'empreses espanyoles i de les relacions comercials exteriors».

«Ningú pot posar en dubte el compromís del cap de l'Estat amb els drets humans», va destacar el portaveu del PSOE, abans d'aclarir que han de ser les formacions polítiques i el Govern els que reivindiquin la defensa dels drets humans.

En el mateix sentit, Albert Rivera va argumentar que no li correspon al monarca posicionar-se en aquest tipus de qüestions, però sí a l'Executiu, i, per tant, va demanar al Govern que exigeixi el compliment dels drets humans a l'Aràbia Saudita a través dels dos ministres que acompanyaran el Rei en aquest viatge: el titular d'Exteriors, Alfonso Dastis, i el de Foment, Íñigo de la Serna.

No obstant això, el portaveu de Ciutadans al Congrés, Joan Carles Girauta, considera que també el cap de l'Estat ha de tenir el «gest» de defensar els drets humans en les seves intervencions públiques a l'Aràbia Saudita i considera que això és quelcom compaginable amb ser «respectuós» amb una altra sobirania i amb defensar els interessos econòmics d'Espanya.

Obertament crític amb el viatge es va mostrar el portaveu del grup parlamentari Units Podem, Íñigo Errejón, que va apuntar que, després dels mesos de bloqueig institucional, Aràbia Saudita «potser no era» el destí «més adequat ni el primer lloc que era necessari visitar».