La candidata demòcrata a la presidència dels Estats Units, Hillary Clinton, va admetre ahir que el resultat electoral que ha donat la victòria a Donald Trump «és dolorós i ho serà durant molt de temps», però va demanar als seus seguidors que donin al candidat republicà «l'oportunitat de liderar». «La nostra nació està més dividida del que pensàvem però encara crec en Amèrica, i sempre ho faré, i si vosaltres ho feu, hem d'acceptar el resultat i mirar el futur», va destacar. «Trump serà president, li devem una ment oberta i l'oportunitat de liderar», va remarcar Hillary Clinton.

La secretària d'Estat de l'administració de Barack Obama va assegurar que ha felicitat Trump i que confia que treballarà «per tot el país». «Em sap greu que no haguem guanyat aquestes eleccions pels valors que defensem», va dir Clinton, tot admetent que està «decebuda» igual que els centenars de milers d'americans que li havien fet confiança.

Clinton va demanar als seus seguidors que participin del procés democràtic i va recordar que el marc constitucional nord-americà preveu «una transició pacífica del poder» i el respecte per «l'estat de dret», i el principi que «tots som iguals» sense que s'hagin de tenir en compte qüestions de gènere, ètnia o religió.

Per la seva banda, el president dels EUA, Barack Obama, va prometre ahir que durà a terme una «transició pacífica» de poders, cosa que -segons va dir- és un dels «signes d'identitat» de la democràcia del país; malgrat admetre que té «diferències molt significatives» amb l'elegit per succeir-lo a la Casa Blanca, Donald Trump.

Acompanyat pel seu vicepresident, Joseph Biden, el mandatari va desitjar, a més, que qui serà el seu successor a partir de gener tingui èxit «en el seu propòsit d'"unir i liderar"els EUA». La presidència és una cosa «més gran que qualsevol de nosaltres», va afirmar Obama quan explicava que ha demanat al seu equip que segueixi l'exemple del que va passar fa vuit anys, quan el republicà George W. Bush li va obrir a ell les portes de la Casa Blanca, per garantir una transició sense complicacions, tot i admetre les diferències amb el seu successor. Obama avui rebrà Trump.

En parlar de Clinton, li va donar les gràcies per la seva «extraordinària vida» dedicada al «servei públic». «No podria estar més orgullós d'ella», va afegir.