El polèmic magnat Donald Trump, guanyador per sorpresa de les eleccions presidencials als EUA, pot presumir de gairebé tot, menys d'una cosa: experiència prèvia en un càrrec polític. En aquest terreny, Trump podria assemblar-se a un concursant de The Apprentice (L'Aprenent), el popular programa que el va llançar a la fama televisiva al crit d'«Estàs acomiadat!».

De fet, el ja virtual president electe, que exercia en aquest espai de jutge implacable davant la destresa empresarial de joves aprenents que aspiraven a un suculent contracte anual per dirigir una de les seves companyies, abomina de la classe política. «Jo no sóc un polític. Els polítics parlen i no actuen. Jo sóc el contrari», deia Trump fa gairebé un any, després de postular-se el 16 juny 2015 a la Casa Blanca amb un controvertit discurs en el qual va anomenar «violadors» els immigrants mexicans.

L'abril passat, l'impulsiu multimilionari va reconèixer que només ha «estat un polític durant un temps molt curt» i que està en procés d'«aprenentatge». «El que realment he estat és un empresari exitós durant molt temps», ha matisat Trump, conegut per la seva autoestima sense límits.

Tant és així, que el 1995 va publicar al The New York Times un article titulat, sense cap vergonya, «El que el meu ego vol, el meu ego ho aconsegueix», filosofia que ha impulsat el seu meteòric i inesperat ascens a la nominació presidencial del Partit Republicà.

Abans de competir per la Casa Blanca amb una campanya plena d'insults que ha sabut capitalitzar l'enuig de molts votants amb la classe política de Washington, Trump era ja als EUA tota una celebritat, amb una biografia digna d'un guió de Hollywood.

Nascut el 14 de juny de 1946 al novaiorquès barri de Queens, Trump és el quart dels cinc fills de Fred Trump, constructor d'origen alemany, i Mary MacLeod, mestressa de casa de procedència escocesa. De petit ja era tan rebel que el seu pare va haver de treure'l amb 13 anys de l'escola, on va agredir un mestre, i internar-lo a l'Acadèmia Militar de Nova York, amb l'esperança que la disciplina castrense reconduís el seu fill.

Pel que sembla, el petit Donald «era un bocamoll pinxo» aficionat a «dir paraulotes a tot volum», segons el doctor Steve Nachtigall, de 66 anys, que va patir les seves entremaliadures. Trump es va graduar el 1964 a l'acadèmia, on va aconseguir el rang de capità i fins i tot va albirar el seu destí: «Un dia, jo seré molt famós», li va comentar al cadet Jeff Ortenau.

El 1968, el magnat es va llicenciar en Economia a l'Escola Wharton de la Universitat de Pennsilvània, i es va convertir en el favorit per succeir el seu pare al capdavant de l'empresa familiar, Elisabeth Trump & Son, dedicada a edificis de lloguer de classe mitjana als barris novaiorquesos de Brooklyn, Queens i Staten Island.

Trump va obtenir el 1971 les regnes de la companyia, rebatejada com The Trump Organization, i es va mudar a la glamurosa Manhattan a la caça d'una fama que va arribar a força de projectes pomposos, autobombo, veritats a mitges i una relació borrascosa amb la premsa. L'«aprenent» de president justifica aquesta estratègia a les memòries The Art of The Deal (L'art de la negociació), un best-seller imprescindible per entendre el personatge, presentat en el llibre com un «mestre del tracte» que pensa «en gran».

«Jugo amb les fantasies de la gent», escriu Trump, que advoca -com es pot comprovar tant en els negocis com en la política- per la «hipèrbole» com «una forma innocent d'exageració i una forma molt efectiva de promoció».

L'agosarat empresari va començar, doncs, a fonamentar la seva fama amb enlluernadores obres a Manhattan, com la Torre Trump, un luxós gratacel de 58 pisos amb una cascada interior en plena Cinquena Avinguda des de la qual, per cert, va llançar la seva campanya presidencial. El magnat ha aixecat un imperi que inclou hotels, camps de golf i casinos, un negoci aquest últim que ha incorregut en quatre fallides malgrat l'«èxit» del que presumeix Trump.

Segons la revista Forbes, l'empresari té una fortuna de 4.500 milions de dòlars, però Trump insisteix que la xifra puja a 10.000 milions de dòlars. El multimilionari també s'ha lucrat en el món de l'espectacle no només amb «L'Aprenent», que li va valer una estrella al passeig de la Fama de Hollywood, sinó amb l'aparició en nombroses pel·lícules i la propietat de concursos de bellesa com Miss Univers.

Amb tres matrimonis i dos sonats divorcis (amb la model txeca Ivana Zelnickova el 1991 i l'actriu nord-americana Marla Maples el 1999), la vida personal de Trump ha estat tan agitada com la seva carrera professional, per a delit de la premsa del cor.

Zelnickova li va donar al magnat tres fills (Donald Jr., Eric i Ivanka), que treballen com a vicepresidents executius de Trump Organization i juguen un paper crucial en la campanya presidencial del seu pare, mentre que amb Maples va tenir una filla, Tiffany.

Des del 2005, el multimilionari, de confessió presbiteriana, està casat amb l'exmodel eslovena naturalitzada nord-americana Melania Knauss, de 46 anys, amb la qual té un fill, Barron William.

Poc donat a obrir el seu cor en públic, Trump no ha amagat mai el trauma de la «molt trista» mort del seu germà gran, Fred, un «tipus meravellós» que va morir als 43 anys per alcoholisme, per això no fuma ni beu alcohol.

Com a detall curiós sobre la seva singular personalitat cal destacar que l'empresari es defineix com un «obsés dels microbis» i, per això, sent aversió a donar la mà.

Durant la campanya electoral, Trump va afrontar un desafiament equilibrar el seu ego amb un missatge que convencés l'electorat per donar-li les claus de la Casa Blanca. Al final, el magnat ha superat amb èxit la prova, perquè el votant, a diferència del seu personatge a L'Aprenent, li ha donat suport a les urnes amb un clamorós «Estàs contractat!».