Les reaccions a la sorprenent victòria del candidat republicà, Donald Trump, no es van fer esperar, i van anar des de la satisfacció d'una minoria de líders polítics fins a les dures crítiques d'uns altres, passant per l'educada neutralitat de la majoria. El president del Parlament Europeu (PE), el socialista alemany Martin Schulz, va assegurar que per a la Unió Europea (UE) «serà difícil» treballar amb Trump, però va demanar respecte per al vot democràtic dels nord-americans. El president de l'Eurocambra va admetre estar «sorprès i decebut» i va atribuir la victòria del candidat republicà a una onada de protesta que va començar amb el Brexit.

Entre els més feliços hi havia la presidenta del partit ultradretà francès Front Nacional (FN), Marine Le Pen, que va considerar que l'elecció de Trump a les presidencials nord-americanes s'ha d'interpretar com «la victòria de la llibertat». «El que ha passat no és la fi del món, és la fi d'un món», va dir en una breu declaració a la seu de la seva agrupació a Nanterre, als afores de París.

La líder ultradretana va considerar que el triomf de Trump és una «bona notícia» per a França i va explicar que la seva elecció se suma a altres «opcions democràtiques» com el Brexit, que «enterren l'ordre antic i construeixen el de demà».

Per part seva, el president rus, Vladímir Putin, va admetre que no serà fàcil restablir les degradades relacions amb els Estats Units tot i la victòria de Trump en les eleccions presidencials. «Entenem i som conscients que no serà un camí fàcil donada la degradació en què, lamentablement, es troben les relacions entre els EUA i Rússia», va assenyalar Putin, que va destacar que Rússia coneix les declaracions del Trump quan era candidat «dirigides al restabliment de les relacions entre Rússia i els Estats Units».

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va oferir la seva «estreta col·laboració» al futur president dels EUA sobre la base dels «valors compartits» de democràcia, llibertat i respecte a l'altre, i va recordar que la relació transatlàntica és un puntal en la política exterior del seu país. «Amb cap altre país fora de la Unió Europea tenim una relació tan profunda com amb els EUA», va apuntar la cancellera, en una compareixença institucional davant els mitjans, on va felicitar el candidat republicà a la Casa Blanca i va expressar el seu respecte pel resultat electoral en una «democràcia consolidada» com la nord-americana.

El triomf de Trump va ser rebut a Espanya amb prudència per part del Govern, memtre que els partits de l'oposició van manifestar rebuig i preocupació. El cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, va enviar un telegrama de felicitació al candidat republicà i es va mostrar «plenament convençut» que es reforçaran les relacions bilaterals en recerca del benestar i la prosperitat dels ciutadans, ja que els dos països són «socis i aliats estratègics». El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va alertar de les «greus conseqüències» del resultat i va avisar que això es repetirà a França amb Le Pen.