La victòria de Trump no es nota a les borses perquè els inversors l'assimilen ràpid

Els mercats s'havien anat preparant per a aquest resultat com a conseqüència de la igualtat en les enquestes

10.11.2016 | 07:26
Agents treballen a la Borsa de Nova York en un dia complicat.

Els inversors van assimilar la victòria per sorpresa de Donald Trump als Estats Units i, gràcies al seu discurs conciliador, la borsa espanyola va aguantar la pressió i el seu principal indicador, l'IBEX 35, va aconseguir mantenir els 8.900 punts malgrat retrocedir un 0,40%. El triomf del magnat republicà davant de la demòcrata Hillary Clinton va provocar en un primer moment una onada massiva de vendes a les grans places europees, inclosa l'espanyola, que va iniciar la jornada amb una patacada propera al 4%, la més forta des del Brexit de juny.
A les places asiàtiques la possibilitat que Trump arribés a la Casa Blanca ja havia provocat una caiguda del 5,36% al Nikkei de Tòquio i del 2,16% a Hong Kong, a més de la recerca de valors refugis com l'or o el deute alemany per part dels inversors.
Durant la sessió, les caigudes de l'IBEX 35 es van suavitzar, de la mateixa forma que a la resta del Vell Continent, especialment després de l'obertura alcista de Wall Street, que semblava celebrar l'elecció amb pujades de farmacèutiques, empreses armamentístiques, mineres i constructores. L'or també va frenar la seva escalada i al tancament dels mercats a Europa el seu repunt era només del 0,6%, fins a 1.283,35 dòlars per unça.
Així i tot, amb la prima de risc espanyola en 107 punts bàsics, l'IBEX 35 va restar 35,5 punts en la sessió, el 0,40%, fins a 8.901,50, amb la qual cosa les pèrdues aquest any s'amplien al 6,73% i només al novembre al 2,64%.
A la resta de places europees, només Milà, Lisboa i?Atenes van acompanyar Madrid amb unes pèrdues del 0,10%, l'1,47%, i el 0,05% respectivament, mentre que Frankfurt va pujar un 1,56%, París, un 1,49% i Londres, un 1%.
Els mercats havien donat per segura en els últims dies la victòria de Clinton, favorita en les últimes enquestes, però el missatge populista de Trump ha arribat amb força als nord-americans i el seu ascens a la Casa Blanca ha sorprès relativament els inversors, de forma diferent al que va succeir quan els britànics van votar «no» a la UE.
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va explicar que sempre que hi ha alguna «sorpresa» així es genera una certa volatilitat, que no ha estat excessiva, perquè com apunten alguns experts el mercat s'havia anat preparant.
La contesa per la Casa Blanca s'havia convertit en una lluita molt disputada i encara que els inversors preferien l'opció de Clinton, ara sembla que confien que l'actitud de Trump sigui més conciliadora que la manifestada en campanya.
El que passi en el futur en els mercats dependrà de si manté algunes de les seves propostes més controvertides o, per contra, comença a matisar-les, com va explicar l'analista de Self Bank Victoria Torre. «Trump pot fer mal als mercats de moltes maneres, però en concret podríem pensar en l'aixecament de murs amb Mèxic, la derogació dels acords comercials en vigor o l'augment irresponsable de deute d'un país que destaca ja pel seu desequilibri en aquest sentit», va afegir l' experta.
En aquest escenari, alguns sectors poden notar el suport de la política monetària del nou president, com el sector sanitari, el constructor i l'energètic. Potser per això Grifols, que obté més del 60% dels seus ingressos als Estats Units, va pujar un 3,94%; d'altra banda, la despesa en infraestructures està garantida amb el polèmic magnat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema