Girona queda relativament lluny de l'epicentre del terratrèmol que ha provocat la victòria electoral de Donald Trump. Però no per això està exempta de l'ona expansiva que pot provocar aquest sisme d'abast mundial. Les polítiques i les accions de la nació més poderosa del món solen tenir efectes globals, i la irrupció d'un personatge que s'ha guanyat el menyspreu de mig món, i que a la vegada és totalment imprevisible fa que a casa nostra la seva victòria generi neguit i expectació. Alguns membres que formen part activa de la societat civil gironina expressen a Diari de Girona les seves reflexions sobre les conseqüències de la victòria de Trump.

joaquim nadalexalcalde de girona

Estic sobtat per un resultat que no és bo per al món»

L'exalcalde de Girona i exconseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal va mostrar-se decebut amb la victòria de Donald Tump. «No tinc gaires ganes de dir res», va assegurar, afegint la seva sorpresa i perplexitat per «un resultat que no és bo per al món».

mostafà shaimiepai antiracista salt-girona

Mai els discursos racistes són benvinguts. És el fracàs de la humanitat»

Mostafà Shaimi creu que l'elecció de Trump és «una mala notícia. Quan una de les bases del president electe dels Estats Units d'Amèrica?són aixecar murs i el rebuig als que vénen de fora sempre és un fracàs de la humanitat. Però no és un fenomen nou. Hem vist discursos com aquests al nostre continent, en Marine Le Pen per exemple» «De fet -assegura-, la història recent d'Europa està basada en aquest rebuig, sobretot contra els jueus».

mònica Caldascàritas girona

El fenomen Trump és global. Hem de reflexionar i implicar-nos»

Caldas creu que la notícia «ens ha de fer reaccionar». «A Europa aquests discursos simplistes i demagògics estan ben presents. Els trobem al Regne Unit, a Alemanya, a França, etc. És un fenomen global que ens ha de fer reaccionar i implicar-nos».

En aquest sentit, davant de la victòria de Trump considera que cal exigir «uns mínims» als governants perquè no hi hagi aquesta vulneració dels drets. Caldas també remarca que els discursos ?antiimigració «sempre criminalitzen el més vulnerable». I opina que contra aquest fenomen «hem de treballar tots, i fer-ho des d'aquí».

josep lópez de lermaadvocat i expresident

del congrés dels diputats

Tant als EUA?com a la UE hi ha un sector important radicalment en contra del sistema que ha ordenat l'àmbit comú»

López de Lerma considera que ha arribat el moment de pensar «quins camins s'estan traçant al món democràtic sencer». «Amb la victòria de Trump comprovem que tant als Estats Units com a la UE hi ha un sector important de la població radicalment contra el sistema que ens ha ordenat l'àmbit comú». L'advocat creu que en aquest context «cal fer una reflexió profunda i donar una resposta adequada».

domènec espadalépresident de la cambra de comerç

Estem sorpresos, i expectants per veure si el TTIP tira endavant»

El president de la Cambra de Comerç de Girona va remarcar que «El tractat de lliure comerç amb els EUA ens semblava interessant en alguns aspectes, com en les exportacions càrnies. Ara, veurem si Trump el tira endavant».

lluís puigdemontser.gi

Ens temem un efecte multiplicador als Governs de la Unió Europea»

Lluís Puigdemont veu amb preocupació que Trump engegui les seves promeses sobretot les que fan referència a la immigració. I afegeix: «Quin serà el missatge que dominarà a Europa? Ens temem un efecte multiplicador».