El president de França, François Hollande, va convidar a indagar per què els electors expressen a les urnes «còlera i por» abans que «confiança», en al·lusió a la victòria del republicà Donald Trump en les eleccions nord-americanes. Hollande va alertar que l'elecció de Trump obliga els europeus a «ser clars i lúcids» sobre els desafiaments que comparteixen els Estats Units i la UE, com els econòmics, comercials i de canvi climàtic.

Hollande es va referir als desafiaments electorals de les democràcies, en una al·lusió als comicis presidencials a França, previstos per a abril de 2017. «Cal saber per què la gent, quan se li consulta, expressa més còlera i por que confiança», va afirmar el president francès, que va especular amb el fet que pot ser el resultat de la globalització i alguns dels seus «desordres». Entre els reptes esmentats per Hollande que haurà d'afrontar la propera administració de Trump, hi ha «la lluita contra el terrorisme» i què es farà «al Próxim Orient i a l'Àfrica».

«I després, hi ha les qüestions de llibertat, de dignitat, d'igualtat entre els sexes, que són els pilars dels valors comuns que compartim», va afegir. França té en els Estats Units, país amb el que l'uneixen forts vincles diplomàtics i comercials, el seu segon principal client.

Paral·lelament, el ministre francès d'Afers Exteriors, Jean-Marc Ayrault, va afirmar que el president electe dels Estats Units «ha d'interessar-se pels assumptes del món» després d'arribar a la Casa Blanca. «Els EUA són una gran nació, membre permanent del Consell de Seguretat de l'ONU. Això implica unes responsabilitats importants per mantenir la pau i la seguretat al món», va assenyalar Ayrault.

«Trump ha fet declaracions i ha anunciat mesures que pretén adoptar en els primers dies del seu mandat. Esperarem per poder jutjar a partir d'actes concrets», va puntualitzar el ministre francès.

Per altra banda, la primera ministra britànica, Theresa May, i Trump van acordar en una xerrada telefònica «aprofundir» en la relació «especial» que comparteixen els dos països, la qual cosa serà una «prioritat» per a tots dos. Segons un portaveu de May, durant aquesta conversa la cap del Govern britànic va felicitar el líder republicà per la seva recent victòria electoral sobre la demòcrata Hillary Clinton i aquest va expressar el seu desig de «treballar» amb la líder conservadora.

«La primera ministra i el president electe Trump han estat d'acord en què la relació entre els EUA i el Regne Unit és molt important i molt especial i aprofundir-hi serà una prioritat per a tots dos», establia un comunicat.

Durant la conversa, Trump «va detallar els seus vincles propers i personals amb el Regne Unit i va dir que confia que la relació especial de tots dos països progressi».

La primera ministra va transmetre el seu «compromís per construir i expandir les relacions britàniques per tot el món, particularment després del referèndum» i alhora va destacar «la importància de l'aliança amb els EUA»

Per part seva, Rússia va admetre que va mantenir contactes amb l'equip del president electe dels Estats Units durant la campanya electoral, en què el Kremlin va ser objectiu de les crítiques de la candidata demòcrata, Hillary Clinton. «Hi va haver contactes. Els tenim ara i també els vam tenir durant la campanya electoral», va dir Serguei Riabkov, viceministre d'Exteriors.

Inici del diàleg

Va recordar que a Moscou són «ben coneguts» els més estrets col·laboradors de Trump, alguns dels quals «van ostentar càrrecs de gran responsabilitat». «Pel que fa al diàleg amb la futura Administració de Trump i dels canals que utilitzarem, també hem començat a treballar-hi», va comentar.

Riabkov va reconèixer que per a Rússia també és «important» analitzar les conseqüències de les eleccions nord-americanes i els possibles canvis en les polítiques de la Casa Blanca, especialment en matèria de seguretat internacional.