Milers de nord-americans continuen protestant als carrers i a les xarxes socials per deixar clar que no accepten la victòria de Donald Trump i que ni és ni serà el seu president. Les grans ciutats del país, les universitats i els joves són els protagonistes del moviment «No és el meu president», un lema que va néixer com a etiqueta a Twitter des que es va conèixer el sorprenent resultat electoral durant la matinada de dimecres.

A través de la seva pàgina a una altra xarxa social, Facebook, el moviment ha convocat una gran protesta davant del Capitoli el dia de la investidura de Donald Trump, el proper 20 de gener. «Uneix-te a nosaltres el dia de la investidura per fer sentir la nostra veu. Ens neguem a reconèixer Donald Trump com a president dels Estats Units i ens neguem a acceptar ordres d'un Govern que posa intolerants al poder», estableix la convocatòria.

Mentrestant, Trump va acusar els mitjans d'instigar les marxes en contra: «Acabem de tenir una elecció presidencial molt transparent i amb èxit. Ara manifestants professionals, incitats pels mitjans, estan protestant. Molt injust!»

El «No és el meu president» s'ha fet sentir en almenys 25 ciutats, però especialment a les grans urbs i bastions progressistes de Nova York, Los Angeles, Oakland, Chicago, Filadèlfia, Portland, Atlanta, Boston, Seattle, San Francisco i Washington DC.

A la tarda i nit de dimecres es van registrar les principals concentracions, que en general van tenir un to pacífic excepte per alguns incidents i diverses desenes de detencions. La tensió més alta es va viure a Oakland (Califòrnia), on alguns dels prop de 7.000 manifestants van llançar còctels Molotov i pedres a la policia i van calar almenys 40 focs en una nit que va acabar amb tres agents ferits i 30 detencions.

A Nova York, on van continuar les protestes, es va detenir 65 persones a les manifestacions de dimecres, que van discórrer des de llocs com la plaça Union Square o Columbus Circle fins a les rodalies de l'edifici Trump Tower. La manifestació de dijous a Portland va adquirir tons violents quan encaputxats van ocasionar destrosses a vehicles i comerços. La policia va informar del llançament de «projectils» contra els agents, en van culpar «grups anarquistes»» i, segons mitjans locals, van utilitzar gasos lacrimògens i van efectuar nombroses detencions.

Llocs clars on protestar

El fet que el magnat immobiliari posseeixi edificis amb el seu nom a nombroses ciutats del país ha donat als manifestants uns llocs clars i icònics de protesta. L'últim a obrir ha estat l'hotel de Trump a l'avinguda Pennsilvània de Washington DC, a només deu minuts caminant i a la mateixa avinguda de la que serà la seva nova residència a partir de gener: la Casa Blanca.