El magistrat del Penal del Tribunal Suprem José Manuel Maza serà el proper fiscal general de l'Estat, d'acord amb la proposta que va realitzar el Govern, en substitució de Consuelo Madrigal. El procés per a la seva elecció va començar ahir, quan el Govern va proposar el seu nom al Consell General del Poder Judicial, òrgan que ha d'informar sobre la seva idoneïtat. Un cop produït aquest informe, la proposta serà examinada per la Comissió de Justícia del Congrés abans que una majoria de diputats aprovi el nomenament. D'aquesta manera, la substitució de Consuelo Madrigal, que portava dos anys en el càrrec i va cessar oficialment després del final de la legislatura, culminarà en, aproximadament, un mes.

Maza va ser nomenat el 2002 magistrat de la Sala Penal del Suprem, després d'haver estat president de la secció primera de l'Audiència Provincial de Madrid. El van votar 12 vocals, davant dels vuit que va obtenir Margarita Robles, actual diputada del PSOE, qui va entrar més tard al Suprem.

El magistrat, que va ser portaveu de la conservadora Unión Judicial Independente, ha tingut actuacions destacades al llarg de la seva estada a l'alt tribunal. Així, es va pronunciar en contra de l'anomenada Doctrina Botín, que el 2007 va portar al sobreseïment del cas de les cessions de crèdit -en el qual estava acusat l'esmentat expresident del Banc Santander, Emilio Botín-. Maza va considerar, al costat d'altres quatre magistrats, que el Suprem hauria d'haver acordat la continuació del procediment amb la consegüent celebració del judici oral.

De la mateixa manera, va ser favorable al fet que s'admetés a tràmit una querella contra l'expresident del Poder Judicial Carlos Dívar per un possible delicte d'estafa derivat de les despeses dels seus viatges a Marbella (Màlaga), acusació que va ser rebutjada pel Suprem.

També es va quedar en minoria quan es va pronunciar a favor que es condemnés per prevaricació l'exjutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, en relació amb l'actuació d'aquest magistrat en la seva investigació dels crims del Franquisme.

Maza va assumir amb «responsabilitat» el càrrec de nou Fiscal General de l'Estat i va optar per la prudència, evitant donar la seva opinió sobre com pretén afrontar assumptes com el repte sobiranista a Catalunya, ja que considera que seria «temerari» fer-ho en aquest moment.

Davant la insistència dels periodistes per conèixer si dóna suport a la línia de la seva predecessora sobre el procés independentista català, Maza va reconèixr que en aquests moments no té fonaments per parlar sobre «on està el problema i quines solucions hi pot haver».

Per altra banda, el Consell de Ministres va nomenar cinc nous secretaris d'Estat per als ministeris amb contingut econòmic, mentre que sis continuen en els seus llocs i queda una vacant. El Ministeri d'Economia compta amb una nova secretària d'Estat d'Economia i Suport a l'Empresa, la diputada del PP Irene Garrido, que substitueix Íñigo Fernández de Mesa.

La renovació de les secretaries d'Estat del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, que continua en mans de Cristóbal Montoro, és total, amb tres noves incorporacions. El diputat del PP i excalcalde de Jaén José Enrique Fernández de Moya s'incorpora com a secretari d'Estat d'Hisenda; el fins ara secretari d'Estat d'Energia, Alberto Nadal, assumeix Pressupostos i Despeses i Elena Collado dirigirà ??Funció Pública procedent de la Comunitat de Madrid.