L'Ertzaintza està investigant la presumpta existència d'una xarxa de prostitució de, almenys, cinc menors tutelats per la Diputació d'Àlaba, un cas pel qual ja es troba en presó preventiva un psicòleg no vinculat al centre en el qual es troben. La policia basca va començar les seves indagacions el 6 d'octubre després de rebre la denúncia del director de Sansoheta de Vitòria, un centre de menors dependent de la Diputació d'Àlaba en el qual s'acull joves amb problemes greus de comportament i la tutela dels quals ha estat retirada als pares.

El responsable del centre va alertar la Policia que en una tutoria una menor els havia explicat que des de feia un temps exercia la prostitució fora del centre, de manera que l'Ertzaintza va prendre declaració a aquesta noia. Aquesta va relatar que l'havien portat a un pis per practicar sexe amb un home a canvi de diners i va implicar, almenys, un monitor del centre que ja ha estat apartat de la seva feina. Dels casos dels altres quatre nois i noies no s'han conegut més dades.

Com a conseqüència de les investigacions, l'Ertzaintza va detenir fa uns dies un psicòleg, que ocasionalment ha treballat amb la Diputació en valoració d'adopcions, i després de declarar davant del jutge aquest va ordenar el seu ingrés a la presó per abusos sexuals.

Aquesta persona no era treballadora del centre de menors ni la Diputació derivava aquests cinc menors a la seva consulta privada, de manera que la institució foral desconeix com es va posar en contacte amb ells.

El titular del Jutjat instructor ha decretat secretes les investigacions del sumari en què altres menors del centre i monitors han declarat perquè es puguin conèixer tots els detalls.

La Diputació es va posar en contacte des del primer moment amb els pares dels afectats per informar-los del que havia passat donada la gravetat del cas.

La diputada foral de Serveis Socials d'Àlaba, Beatriz Artolazabal, va explicar que els menors tenen edats entre 14 i 17 anys, que estan interns al centre en règim obert i que provenen de famílies generalment desestructurades, "amb vivències molt dures". La diputada no va descartar que a més d'aquests cinc nois i noies que han pogut exercir la prostitució pugui haver-hi més.