ÚLTIMA HORA
Atropellament massiu a les Rambles de Barcelona. Diversos ferits

El llegat de Barack Obama, en clar perill

Trump ha promès revocar la reforma sanitària, l'obertura cap a Cuba o l'acord nuclear amb l'Iran

13.11.2016 | 00:00

L'elecció de Donald Trump ha suposat un dur cop per al president dels EUA, Barack Obama, que podria veure com el seu successor desmunta les pedres angulars del seu llegat, com la reforma sanitària, l'obertura a Cuba, l'acord nuclear amb l'Iran o les regulacions contra el canvi climàtic.
El president electe va prometre revocar totes aquestes mesures durant la seva campanya, però, segons els experts, complir aquestes promeses no és tan fàcil com sembla i requerirà a més un capital polític que Trump podria preferir dedicar a fer el seu propi programa republicà de Govern.
"Trump serà capaç de desmantellar alguns èxits de l'Administració d'Obama a curt termini, però molts altres portaran bastant temps o suposaran grans dificultats", va assegurar un expert en el funcionament del Congrés dels EUA, Charles Tiefer, que durant una dècada va ser viceadvocat general de la Cambra Baixa.
"Un president dels Estats Units no pot simplement fer petar els dits i cancel·lar regulacions així com així", va afegir Tiefer, que ara és professor de Dret a la Universitat de Baltimore.
Durant gairebé tota la seva Presidència, el demòcrata Obama va afrontar un Congrés parcialment o totalment controlat per l'oposició republicana, el que el va conduir a impulsar moltes de les seves prioritats mitjançant accions executives o decrets, que mai van passar pel Congrés i estan, per tant, completament en mans del seu successor.
Això fa molt vulnerables les seves mesures contra el canvi climàtic i el seu alleujament de la deportació per a més de 800.000 joves indocumentats, coneguts com a "somiadors", mitjançant el programa d'Acció diferida per als Arribats a la Infància (Daca).
"El fet que aquestes iniciatives emblemàtiques d'Obama s'impulsessin per decret fa que sigui més fàcil per a Trump abolir-les", va afirmar l'historiador i politòleg a la Universitat de George Washington de la capital nord-americana Matthew Dallek.

L'Acord de París, més difícil
En canvi, a Trump no li serà tan fàcil retirar els Estats Units de l'Acord de París sobre el canvi climàtic, atès que aquest conté una clàusula que l'obligaria a esperar quatre anys abans que la desvinculació entrés en vigor.
El restabliment de relacions amb Cuba i la relaxació de sancions a l'illa també es va basar en el poder executiu d'Obama, i Trump va prometre durant la seva campanya "fer marxa enrere" a aquestes mesures "fins que es restaurin les llibertats" en aquest país.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Un tuit de Barack Obama, rècord de «m´agrada»

Un tuit de l'expresident dels EUA Barack Obama sobre la violència racista de dissabte passat a...

Londres vol evitar fronteres entre les dues Irlandes després del Brexit

Londres vol evitar fronteres entre les dues Irlandes després del Brexit

El Regne Unit pretén que tant les persones com els béns comercials continuïn viatjant lliurement...

El PSOE instarà el Congrés a fixar quantes nacionalitats hi ha a Espanya

El PSOE instarà el Congrés a fixar quantes nacionalitats hi ha a Espanya

Els socialistes aposten per un Estat plurinacional en el marc d'una reforma de la Constitució. La...

La policia filipina mata 32 persones en 24 hores en una operació antidroga

La policia filipina va matar 32 sospitosos en un interval de només 24 hores en...

El líder opositor rus denuncia que el Kremlin finança el règim de Maduro

L'Assemblea Constituent ratifica els 13 magistrats del Tribunal Suprem que van ser...

Enllaços recomanats: Premis cinema