Polònia va començar l'exhumació de les restes de les víctimes a la catàstrofe aèria de Smolensk (Rússia), on va morir el president del país, Lech Kaczynski, i els altres 95 ocupants de l'avió, en un intent per aclarir una tragèdia sobre la qual hi ha una sospita d'atemptat. Els cossos del llavors cap de l'Estat i la seva dona, Lech i Maria, tots dos enterrats al castell de Wawel (Cracòvia), seran els primers a ser exhumats, després de rebre l'autorització del líder del governamental partit Llei i Justícia (PiS), Jaroslaw Kaczynski, germà bessó del difunt president.

Des que l'avió presidencial es va estavellar prop de la ciutat russa de Smolensk el 10 d'abril de 2010, el PiS ha mantingut diferents teories sobre l'accident, i alguns dels seus líders, inclòs l'actual ministre de Defensa, Antoni Macierewicz, han afirmat sense embuts que un atemptat o sabotatge està darrere de la tragèdia.

Macierewicz, que assegura que l'avió es va desintegrar abans d'estavellar-se, ha exigit durant els últims anys l'aclariment de les «veritables causes» de l'accident i la «depuració de les responsabilitats» dels membres de l'anterior Govern, inclòs el llavors primer ministre i avui president del Consell Europeu, Donald Tusk.

Després de la seva victòria per majoria absoluta les eleccions d'octubre de 2015, Llei i Justícia, dirigit per Jaroslaw Kaczynski, el supervivent dels dos germans que van compartir el lideratge del partit, va reobrir la investigació sobre l'accident, el que inclou que un equip internacional examini les restes dels morts.

Les famílies d'almenys 17 de les víctimes han exigit que no es desenterrin les restes dels seus parents i han demanat sense èxit a l'Església catòlica i al president del país, Andrezej Duda, que intercedeixin a favor seu.