La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va ordenar l'ingrés a la presó incondicional i sense fiança per un delicte de terrorisme per a 6 dels 8 detinguts al matí com a partícips directes en l'agressió a dos guàrdies civils i les seves parelles el passat 15 d'octubre a Alsasua (Navarra). La jutge va adoptar aquesta decisió a petició del fiscal José Perals, que acusa els sis d'un delicte de terrorisme en aplicació de l'article 573 bis.1 quart, consistent en «provocar un estat de terror a la població o en una part d'ella», van informar fonts jurídiques.

Els sis que van a la presó són Jokin Unamuno, Iñaki Abad, Oihan Arnanz, Julen Goicoechea, Jon Ander Cob i Aratz Urrizola. Les dues dones detingudes al costat d'ells, Edurne Martínez Arrese i Ainara Urquijo, van quedar en llibertat provisional amb compareixences dos dies a la setmana i prohibició de sortida del territori en no haver participat en les agressions físiques. La jutge va citar per a dimecres que ve dues persones relacionades amb aquests fets que es van presentar voluntàriament, Adur Ramírez i Aritz Urdangarin, i aquell mateix dia tindran lloc rodes de reconeixement.

Els vuit detinguts van ser traslladats poc abans de les sis de la tarda a l'Audiència Nacional després de ser detinguts al matí a l'operació Ausiki, en diverses localitats, entre elles Pamplona i Alsasua (Navarra), Salvatierra i Vitòria (Àlaba) i Madrid.

Formarien part, segons un acte de la passada setmana de la jutge Lamela, de l'anomenat Moviment OSPA, que dinamitza la campanya de l'esquerra abertzale Alde hemendik (Fora d'Aquí) contra l'institut armat i la Policia Foral. Segons aquest acte, Jokin Unamuno seria un dels principals «promotors» del moviment Ospa Mugimendua a Alsasua, «en el qual estarien integrats la resta d'investigats». Un dels agents va haver de ser intervingut quirúrgicament per les lesions patides en una cama i a la cara.