El ple del Congrés va acceptar tramitar una proposició legislativa socialista per «suspendre» el calendari d'implantació de la Lomce en aquelles mesures que encara no hagin tingut aplicació -com les «revàlides»-, avalada per tota l'oposició i rebutjada pel PP. La iniciativa va sortir endavant amb 208 vots a favor de PSOE, Units Podem, Ciutadans, ERC, PNB, Compromís, Partit Demòcrata Català (PDC), Bildu i CC; 133 en contra i 2 abstencions. Ara, es debatrà com a projecte de llei ordinari amb presentació, debat i votació d'esmenes a la Comissió d'Educació.

El ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va advertir que l'aprovació de la proposta socialista no té efectes jurídics immediats, i va anunciar que el Govern aprovarà un decret llei per a la suspensió dels efectes acadèmics de les noves avaluacions finals de ESO i Batxillerat previstes per la Lomce fins que s'arribi a un pacte educatiu. Aquest decret recollirà els acords, va explicar, als que arribi amb les comunitats en la reunió de la Conferència Sectorial del 28 de novembre (no el 24 com estava previst, ja que algunes autonomies no hi podien assistir).

No obstant això, el PSOE va insistir que no es tracta de suspendre els efectes de les «revàlides», sinó de suprimir-les. En el debat parlamentari, el grup socialista va argumentar que la Lomce és una llei «profundament ideològica», la concepció del Partit Popular de l'educació i de la pròpia societat: «Regressiva, elitista, excloent, segregadora, confessional i recentralitzadora».

Primer gran acord al Congrés

Paral·lelament, el Ple del Congrés va arribar al primer «gran acord» de la legislatura en aprovar per unanimitat una iniciativa del PP i del PSOE per promoure un pacte d'Estat contra la violència de gènere i aconseguir que cap dona mori a mans del seu maltractador. Tots els grups parlamentaris de la Cambra es van sumar al text consensuat entre el PP i del PSOE que planteja la creació d'una subcomissió dins de la Comissió d'Igualtat per articular l'esmentat pacte, amb una «dotació pressupostària suficient», i modificar la legislació vigent per abastar les diferents formes de violència contra la dona. El text també incorpora les propostes d'altres grups de l'oposició que, en general, han mostrat el seu «suport crític» i han coincidit a lamentar les retallades pressupostàries en aquesta matèria en els últims anys.

Durant el debat, la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, va prendre la paraula per destacar que «avui és l'inici per arribar a un gran pacte d'Estat» contra la violència de gènere. «Avui és un dia d'esperança per a les milers de dones que ens estan mirant i observant i que estan patint des del silenci», va assenyalar la titular de Sanitat.

Per altra banda, l'exministre d’Interior Jorge Fernández Díaz serà elegit avui, excepte sorpreses, president de la Comissió d'Afers Exteriors del Congrés tot i el rebuig que ha generat a l'oposició, que majoritàriament votarà en blanc excepte Podem, que té decidit presentar un candidat alternatiu.

Un candidat al que no donaran suport ni PSOE ni Ciutadans, que optaran per una papereta en blanc per mostrar la seva disconformitat amb l'elecció del PP, a la vegada que salven l'acord global que van signar tots els grups per repartir-se les presidències i vicepresidències de les comissions parlamentàries.

La votació d’avui a la comissió ve precedida per la reprovació de l'exministre el 18 d'octubre per totes les forces polítiques, tret del PP, a causa de les seves converses amb el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya per buscar proves contra dirigents independentistes. A més, el Congrés, amb el PP també en contra, va aprovar la creació d'una comissió per investigar el suposat ús partidista que l'exministre va fer dels mitjans d'Interior.

En un altre ordre de coses, el president del Govern, Mariano Rajoy, va garantir que els objectius de dèficit previstos per a les comunitats autònomes seran «flexibilitzats». Rajoy va assegurar que està afrontant l'inici de la legislatura «tranquil i realistament optimista».

El cap de l'Executiu va confiar que, davant la presentació dels propers Pressupostos de l'Estat, hi hagi un acord amb les comunitats en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per distribuir el dèficit a què s'ha d'arribar Espanya i fer-ho d’una forma que sigui raonable.