El Govern s'ha trobat amb els primer obstacles per tirar endavant la llei essencial de la seva gestió, els Pressupostos Generals de l'Estat, i de moment té la negativa contundent del PSOE i les reticències del PNB per negociar. Des de l'Executiu i el PP, tot i això, es va insistir en la disposició a dialogar i negociar els Comptes de l'Estat amb «tots» els partits que estiguin disposats a fer-ho, i els populars van demanar als altres partits que no comencin des del no si encara no coneixen el projecte de llei.

Com va assenyalar la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, l'Executiu té la voluntat de parlar amb tots i fer-ho «de continu» i «amb empatia», però va recordar que hi ha un calendari per davant a complir, que passa primer per l'aprovació del sostre de despesa per a després afrontar la negociació pressupostària. A partir d'aquí hi haurà diàleg «amb la màxima lleialtat i sinceritat», va prometre la vicepresidenta, que també va recordar als partits que tenen una «responsabilitat compartida».

La número dos de l'Executiu va continuar amb la ronda de contactes que manté amb els grups i ahir es va reunir amb el portaveu del PNB, Aitor Esteban, que va posar sobre la taula una condició clara: va demanar un «canvi d'actitud» del Govern de Rajoy cap a l'Executiu basc i l'autogovern.

Esteban va advertir en aquest sentit que «si no acaben els atacs» contra les institucions basques -en al·lusió als nombrosos conflictes de competències que tenen les dues administracions- o el PNB no s'avindrà a negociar els Pressupostos Generals de l'Estat de 2017.

Abans d'aquesta reunió, al matí el PSOE ja havia deixat clara la seva posició. Està disposat a negociar el sostre de despesa, però en cap cas donarà suport als Pressupostos. Així ho va apuntar el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, que va insistir que el suport als pressupostos de 2017 «és impossible». «No estem parlant i no parlarem amb el Govern», va reiterar en relació als Pressupostos, si bé ha admès la disposició a parlar del sostre de despesa.