La fiscalia del Tribunal Penal Internacional (CPI) de la Haia va afirmar que hi ha raons sòlides per creure que les forces de l'exèrcit dels Estats Units desplegades a l'Afganistan podrien haver comès crims de guerra en territori afganès. En un informe fet públic a la Haia, seu del TPI, els fiscals d'aquest organisme asseguren que després d'un exhaustiu examen, forces nord-americanes, segons la jurisdicció d'aquesta Cort, haurien comès crims relacionats amb la tortura i altres tipus de maltractaments en camps secrets de detenció.

Segons la CPI, aquests centres de detenció estaven gestionats per l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA), i els crims de guerra van tenir lloc «principalment durant el període 2003-2004», encara que «en alguns casos van continuar fins el 2014».

Els crims s'haurien comès a territori de l'Afganistan a totes les 34 províncies del país, tot i que «les de Kandahar i Helmand semblen les províncies més afectades», estableix l'informe. El document afegeix que «els EUA semblen haver sotmès almenys 61 persones detingudes a tortura» i que oficials de la CIA haurien torturat altres 27 detinguts. La fiscalia del TPI també té raons fonamentades per creure que els taliban haurien comès crims contra la humanitat.