El magnat Donald Trump ha diluït les promeses més extremes i temudes de la seva campanya en la seva primera setmana com a president electe dels Estats Units, però persisteix la incertesa dins i fora del país per saber fins a quin punt les complirà. Des de la seva inesperada victòria el passat dia 8, el president número 45 de la història dels Estats Units ha baixat el volum dels crits de guerra que van encendre milions de seguidors en sengles entrevistes amb la cadena CBS i el diari The Wall Street Journal.

Després de caure el teló de la campanya, el mur sembla que serà més aviat una tanca, Hillary Clinton és una «bona persona» a la qual no vol «fer mal» processant-la per l'ús del seu servidor de correu electrònic privat per gestionar informació secreta i el «pantà» de Washington s'omple més que drena amb els intrigants i veterans polítics de carrera que van conformant el seu equip.

Quan era el candidat de l'home blanc enfadat, Trump va prometre aixecar un mur d'uns 1.600 quilòmetres de llarg a la frontera sud del país, fer que Mèxic pagués per ell i crear una «força de deportació» per tornar els 11 milions d'indocumentats a seus països d'origen.

En la seva conversa de 60 minuts amb CBS, el president electe va rebaixar diumenge el seu discurs fins a posicions més conciliadores amb l'aparell del seu partit: deportarà «els dos o tres milions» d'indocumentats amb antecedents penals i -la gastada promesa de- «reforçar la seguretat de la frontera».

Abans de «prendre una decisió» sobre el futur dels altres vuit milions d'indocumentats, als quals ara qualifica de «gent fantàstica», el president Trump no farà res més que el que van prometre tots els seus rivals a les primàries: «assegurar la frontera».

Preguntat a la CBS sobre si acceptaria la tanca que proposen alguns republicans del Congrés, Trump va dir que sí «per a certes àrees». Les propostes bomba de la seva campanya semblen anar perdent intensitat i d'algunes ja ni en parla, com de prohibir l'entrada al país a tots els musulmans fins que les autoritats determinin «què està passant».

Darrera gira d’Obama

Per part seva, el president dels Estats Units, Barack Obama, va reconèixer des de Grècia que Donald Trump va saber canalitzar millor el descontentament de part de la població del seu país, tot tot i que la immensa majoria es troba en «millor posició que fa vuit anys». En el seu primer dia de visita a Atenes, on va iniciar la seva última gira internacional, Obama va reiterar, a més de mostrar-se «sorprès» per la victòria a les eleccions de Trump, la seva intenció de fer tot el possible per a una bona transició durant la qual presentarà al seu successor les seves «millors idees».

El mandatari sortint va assegurar que, tot i que els votants de Trump «estan millor que fa vuit anys», quan ell va arribar a la Casa Blanca, el president electe va saber guanyar «el corrent» de vot descontent, «primer en el Partit Republicà» i després a nivell estatal. Les mesures contra la desigualtat, va lamentar el demòcrata Obama, «van estar a la meva agenda durant vuit anys, però no vaig poder fer que el Congrés les aprovés».