efe/ddg madrid

n L'Audiència Nacional va admetre una querella de Vox per tortures en la detenció el juny passat a Gibraltar del seu president a Madrid, Nacho Mínguez, per ordre del ministre principal del Penyal, Fabian Picardo, segons la denúncia, i va preguntar al Ministeri d'Exteriors si aquest gaudeix de la immunitat diplomàtica.

En un acte, el jutge Ismael Moreno, seguint el criteri de la Fiscalia, admet la denúncia pels fets ocorreguts el dia 20 d'aquell mes, quan es va arrestar Mínguez a Gibraltar per desplegar, al costat d'altres membres del seu partit, una bandera espanyola.

El jutge considera que allò relatat en la querella sobre les males condicions en què va ser arrestat, la incomunicació a la qual se'l va sotmetre i les circumstàncies en què se'l va jutjar pot ser constitutiu dels delictes de tortures i contra la integritat moral, comesos pels funcionaris policials i judicials que van intervenir en la detenció.

També investiga el jutge l'arrest de l'advocat de Vox Pedro Fernández, que es va presentar a Gibraltar el dia 22 per conèixer la situació de Mínguez i va ser detingut durant nou hores, en què va romandre incomunicat i se li va dir, segons la querella, que si no reconeixia els fets es perllongaria la seva privació de llibertat. A Fernández també se li va dir que el tracte que se li estava donant als dos espanyols «obeïa a raons polítiques i per ordre directa del ministre principal».