efe/ddg washington/atenes

n L'equip de transició del president electe dels Estats Units, Donald Trump, treballa en un pla econòmic que vol llançar en els primers cent dies de mandat, va afirmar Steve Mnuchin, integrant del mateix. «Ara mateix estem encara en l'etapa de planificació», va afirmar Mnuchin abans de sumar-se a una reunió a la Torre Trump, de Nova York.

Mnuchin, que ha estat tingut en compte com a possible candidat per assumir el càrrec de secretari del Tresor, va explicar que les «prioritats econòmiques són clarament impostos, regulacions, comerç i infraestructura». Durant la seva campanya electoral, Trump es va comprometre a reduir impostos, flexibilitzar les regulacions financeres, revisar tractats de comerç internacionals i llançar un ampli programa d'inversions en infraestructura. «Volem estar en una posició en la qual en els primers cent dies del mandat de Trump puguem executar el pla econòmic», va afegir l'integrant de l'equip de transició presidencial.

Per altra banda, una onada d'intolerància recorre els EUA des de l'elecció de Trump com a president, amb més de 400 incidents d'odi contra immigrants, negres, homosexuals, musulmans, hispans i dones en només una setmana. Des de dimecres passat se succeeixen històries d'intimidacions, insults, amenaces i pintades amb missatges supremacistes blancs, homòfobs i misògins que celebren explícitament la victòria de Trump.

L'organització Southern Poverty Law Center, que lluita des de 1971 contra la intolerància, ha recopilat els successos recollits a la premsa local, les xarxes socials i una plataforma de la seva pàgina web en la qual els ciutadans poden reportar incidents d'odi. Segons el seu últim butlletí, ja són 437 els actes d'odi i assetjament registrats, a «molts» dels quals hi va haver «referències directes a la campanya de Trump o als seus eslògans». En només una setmana s'ha donat un nombre de casos equivalent al que l'organització sol detectar en almenys mig any.

Per part seva, el president nord-americà, Barack Obama, va fer a Atenes un ferm al·legat a favor de la fortalesa de la democràcia i va fer una crida a lluitar contra «un dels seus grans reptes», que és, segons el seu parer, «la desigualtat».

Per al president Obama, que es va dirigir al públic congregat al Centre Cultural Stavros Niarchos, vivim la «paradoxa de l'economia global», ja que «les mateixes forces tecnològiques» que han millorat les condicions de vida «globalment» han creat «desigualtats» que han instigat moviments radicals.