efe berlín

n La cancellera alemanya, Angela Merkel, va elogiar ahir la capacitat de resistència del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, amb qui va bromejar dient que a Alemanya li diríem que «tens la pell d'elefant». Merkel i Rajoy van celebrar un esmorzar de treball a la seu de la cancelleria alemanya després de la reunió de tots dos amb el president dels Estats Units, Barack Obama; el de França, François Hollande; la primera ministra britànica, Theresa May; i el seu homòleg italià, Matteo Renzi.

El cap del Govern espanyol i Merkel van comparèixer al final de la seva reunió bilateral en una conferència de premsa conjunta, en la qual es van dedicar elogis mutus. Però va ser abans de l'esmorzar previ on, segons fonts espanyoles, Merkel va bromejar amb la resistència de Rajoy, que l'ha portat a ser investit de nou com a president després d'estar gairebé deu mesos en funcions. «Mariano, a Alemanya diríem que tens la pell d'elefant», va ser el comentari de la cancellera alemanya. La d'ahir va ser la primera ocasió en la qual Merkel va poder felicitar Rajoy personalment després d'aconseguir la seva segona investidura. També ho van fer la resta de mandataris participants en la reunió prèvia a sis bandes, entre ells el president Obama. En ser preguntada sobre si Rajoy pot ser ara el seu principal aliat per fer front a desafiaments com el populisme, Merkel va insistir que Espanya és sempre un soci important per a Alemanya, però va evitar fixar una «jerarquia» de relacions amb altres països, perquè creu que això no és útil. En aquesta línia, va considerar que les relacions entre Espanya i Alemanya són «molt bones i de confiança» i va destacar que, «després d'anys difícils», Espanya hagi creat molts llocs de treball i hagi recuperat el creixement econòmic encara que encara quedin problemes per resoldre. «Però podem dir que Espanya va per una senda molt positiva i això és motiu de gran satisfacció per a nosaltres», va afegir.

Rajoy va retornar els elogis a Merkel, a qui va agrair la seva actitud amb Espanya. Rajoy va recordar que amb la cancellera han compartit moltes experiències i superat dificultats. «Ha mostrat un inqüestionable compromís europeista i una profunda amistat amb Espanya», va resumir.

Sancions a Rússia

En la reunió, els sis líders europeus i el president Obama van acordar mantenir les sancions dictades contra Rússia pel conflicte d'Ucraïna.