efe/ddg washington

nEl president electe dels Estats Units, Donald Trump, va triar ahir tres ultraconservadors per a llocs clau de seguretat del seu futur equip, no exempts de polèmiques pel seu passat o el seu perfil.

El senador Jeff Sessions va ser proposat com a fiscal general dels Estats Units i titular del Departament de Justícia, el congressista Mike Pompeo va ser nominat per dirigir la CIA i, finalment, el general retirat Michael Flynn va ser triat com a principal assessor de seguretat nacional. Tant la designació de Pompeo com la de Sessions necessiten ser ratificades pel Senat, controlat pels republicans, però Flynn no la necessita, atès que assumirà les funcions d'assessor presidencial en matèria de seguretat nacional.

El comunicat que va donar a conèixer aquests nomenaments va destacar de Sessions la seva tasca com a fiscal de l'estat d'Alabama i el paper que ha tingut com un dels «assessors més fiables» en la campanya electoral que va culminar el 8 de novembre.

Però Sessions, que actualment ocupa el lloc de vicepresident del comitè executiu de l'equip de transició i és un dels habituals de les reunions de la Torre Trump, arrossega un passat de polèmiques per comentaris racistes.

Un comitè del Senat, controlat per republicans, va rebutjar el 1986 la proposta que va fer llavors el president republicà Ronald Reagan per designar-lo magistrat d'un tribunal federal. Els mitjans de comunicació van recordar acusacions que va fer a grups de drets civils, als quals va cridar «anti-nord-americans» i «inspirats pel comunisme». Ja en aquesta època, Sessions es va disculpar sobre alguns d'aquests comentaris i el 1997 va ser triat membre del Senat per Alabama, un lloc que ha conservat fins ara i per al qual va ser reelegit en els últims comicis.

Trump també va proposar per dirigir la CIA el congressista Mike Pompeo, que va destacar pels seus atacs contra la demòcrata Hillary Clinton en la investigació del Congrés per l'atac que el 2012 va causar la mort de l'ambaixador a Líbia, Christopher Stevens.

Pompeo va arribar a la Cambra de Representants el 2010, com a part de l'anomenat «Tea Party», un moviment ultraconservador, i s'ha convertit en un dels principals crítics de l'acord nuclear amb l'Iran, una iniciativa que Trump ha promès suspendre. Pompeo, que estarà a càrrec dels espies nord-americans, va tuitejar un missatge clar al respecte: «Estic desitjant revertir aquest desastrós acord amb el principal patrocinador de l'Estat del terrorisme del món».

L'acord sobre el programa nuclear de l'Iran, signat pels EUA i altres cinc nacions, està considerat com un dels principals èxits diplomàtics de l'actual president dels EUA, Barack Obama, i va establir les bases per a tancar qualsevol intent iranià de desenvolupar armes atòmiques.

Pompeo, graduat a l'escola d'oficials de West Point i en Dret per Harvard, «serà un brillant i implacable líder per a la nostra comunitat d'intel·ligència per tal de garantir la seguretat dels nord-americans i dels nostres aliats», va afirmar ahir Trump.

El tercer designat per Trump és el general retirat Flynn, que va servir 33 anys en les Forces Armades i ha ocupat tasques d'intel·ligència en la Junta de Caps d'Estat Major o en les tropes destacades a l'Iraq i l'Afganistan. En aquest cas, Flynn ha destacat per les seves crítiques a l'aparell d'intel·ligència d'Obama i, igual que el president electe Trump, ha ressaltant els perills als quals s'enfronten els Estats Units per l'avanç de l'extremisme radical.