EFE/ddg RIO DE JANEIRO

n La mort de quatre policies després de la caiguda d'un helicòpter proper a la favela Cidade de Deus, a Rio de Janeiro, ha obligat les autoritats a reforçar durant un temps indefinit la seguretat en aquest conjunt de barriades pobres, on grups de narcotraficants intenten recuperar el control.

Els agents van intensificar ahir l'operació policial en aquesta favela situada a la zona oest de Rio i almenys tres persones, una d'elles amb fusells, van ser detingudes durant un exhaustiu control.

Les autoritats investiguen les causes del sinistre i no descarten que l'helicòpter hagués estat abatut per criminals, ja que al vespre es va registrar un intens tiroteig entre policies i grups de narcotraficants a la regió.

La hipòtesi es va reforçar després de la divulgació de diversos vídeos publicats pel diari carioca Extra, en els quals es mostra l'helicòpter volant a baixa altitud i criminals celebrant el suposat atac a l'aparell.

No obstant això, els investigadors també es plantegen la possibilitat d'un error mecànic, la qual cosa serà esclarida pel Centre de Recerca i Prevenció d'Accidents Aeronàutics (Cenipa).

El tiroteig enregistrat el dissabte a la zona va obligar a tancar en diverses ocasions una de les principals carreteres de Rio de Janeiro. Molts conductors van intentar fugir en sentit contrari i uns altres van baixar del vehicle per protegir-se rere els murs de la carretera davant el soroll dels trets.

El sinistre es va produir a poc més de sis quilòmetres del Parc Olímpic, el complex esportiu que l'agost passat va concentrar la major part de les instal·lacions dels Jocs Olímpics. Els agents van tancar ahir les principals vies d'accés a Cidade de Deus, un conjunt de barriades pobres amb uns 47.000 habitants que va guanyar fama mundial el 2002 després de la pel·lícula homònima dirigida per Fernando Meirelles i Katia Lund. El film narra els enfrontaments entre bandes rivals pel control del tràfic de drogues a la barriada, que durant dècades han estat comuns en algunes comunitats de Rio.

El conflicte ve de lluny

El 2009, les bandes de narcotraficants van ser expulsades d'aquesta i altres faveles amb la instal·lació d'una comissaria permanent, coneguda com a Unitat de Policia Pacificadora (UPP), però en els últims anys els criminals lluiten per recuperar el terreny perdut.

L'ofensiva dels narcotraficants ha augmentat enmig de la greu situació econòmica que viu Rio de Janeiro i que ha afeblit els recursos destinats a la seguretat pública.

En plena crisi, José Mariano Beltrame, secretari de Seguretat Pública de l'Estat i artífex de la política de pacificació de les faveles, va renunciar el passat octubre.