L'acord de govern a Euskadi entre el PNB i el PSE-EE estableix la reforma de l'Estatut d'Autonomia, recull l'aposta per un «final ordenat» d'ETA i l'acostament dels presos al País Basc, i situa l'ocupació com la «prioritat» de l'Executiu. Els dos partits han definit en el document, els «Pilars per construir una Euskadi amb més i millor ocupació, més equilibri social, més convivència i més i millor autogovern», segons el títol del text pactat, que va ser ratificat pels màxims òrgans interns de les dues forces polítiques, dos dies abans de la sessió d'investidura del lehendakari.

El PSE-EE assumirà en el proper Govern basc les conselleries de Treball, Turisme i Habitatge, en un Executiu que augmentarà el nombre de departaments respecte l'actual en 8 àrees. En l'apartat dedicat a l'autogovern, que ocupa 10 de les 71 pàgines del document pactat, s'estableix que la ponència creada al Parlament basc farà un esborrany d'un nou Estatut d'Autonomia en un termini de 8 mesos des de la seva constitució.

Alhora, es reconeix als dos socis la «llibertat per defensar» en la ponència d'autogovern els seus «respectius postulats i plantejaments en matèria d'autogovern», en referència a les diferències que mantenen pel que fa a l'anomenat «dret a decidir» o la bilateralitat en les relacions d'Euskadi amb l'Estat que defensa el PNB i rebutja frontalment el PSE-EE.

Tots dos partits es comprometen a buscar «amb el major consens possible una formulació oberta» de les bases i principis per a l'actualització de l'autogovern basc, que es tramitarà «seguint les normes i procediments jurídics-legals vigents».

L'acord dedica un altre apartat a «La convivència i els drets humans», en el qual PNB i PSE aposten per un «final ordenat» d'ETA i l'acostament dels presos de la banda terrorista al País Basc, i insten a la transferència de la competència de centres penitenciaris.

L'objectiu és «consolidar sòlidament la pau i la normalització de la convivència i contribuir, per això, també a la materialització de la fi definitiva d'ETA», amb el suport a «la verificació d'un calendari de desarmament definitiu», que prèviament inclogui una declaració de la banda terrorista sobre el seu caràcter «irreversible i incondicional, com a expressió de la seva voluntat de dissolució».

En el capítol dedicat a l'«Ocupació, la reactivació i la sostenibilitat», els dos socis situen l'ocupació com l'eix bàsic en l'actuació de tot l'Executiu, per tal de reduir l'atur per sota del 10 per cent.

PNB i PSE aposten per actualitzar el Concert Econòmic, amb una nova Llei Quinquennal de la quota, i van anunciar que plantejaran la transferència del règim econòmic de la Seguretat Social.

«El desenvolupament humà, la integració social, la igualtat i els serveis públics de qualitat» és el títol d'un altre dels quatre punts de l'acord, en el qual els dos partits es comprometen a arribar a un pacte educatiu per a una nova llei basca, garantir la universalitat i l'equitat del sistema de salut, i la defensa de l'autogovern en matèria de Seguretat, davant els recursos de l'Estat a les promocions de l'Ertzaintza.

La gestora del PSOE analitzarà «amb atenció les qüestions vinculades a la planta territorial de l'Estat» recollides en aquest acord, segons va advertir des de Madrid el seu portaveu, Mario Jiménez, que va assenyalar que el pacte li sembla una «bona fórmula» i que és una «bona notícia per a Euskadi i per a Espanya». També es va pronunciar sobre el pacte l'exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez, qui el va considerar «important també per al país», i va expressar el seu reconeixement als socialistes bascos.