efe/ddg moscou/lima

n Rússia enfortirà el sistema de Defensa Aeroespacial en el flanc occidental en resposta a l'emplaçament dels sistemes de defensa antimíssils situats pels EUA a Europa. Aquest enfortiment inclou l'establiment de S-400 i sistema Iskander a Kaliningrad (territori rus entre Polònia i Lituània), així com la creació de noves unitats en els Districtes Militars Occidental i Sud. Aquest sistema per protegir-se de míssils balístics inclou ara mateix quatre vaixells destructors dels EUA emplaçats a la base de Rota, i un radar a Turquia; a més, en el futur s'integrarà també un lloc de radars i antimíssils a Redzikowo, Polònia. Al maig, l'OTAN va posar en servei el sistema nord-americà Aegis Ashore a la base romanesa de Deveselu. Tot i que el sistema és defensiu, Rússia assenyala que la infraestructura creada a Europa pot ser reequipada per a l'emplaçament d'armes d'atac.

En aquest sentit, el president rus, Vladímir Putin, «considera que Occident necessita mantenir la disciplina en el seu propi bàndol, l'anomenat atlàntic, i per això li resulta necessari un enemic extern». «Jo sé com es prenen les decisions: quan un país arriba a ser membre de l'Aliança Atlàntica, per a ell és molt difícil oposar-se a la pressió d'un país tan gran i líder de l'OTAN com els Estats Units», afirma Putin en una entrevista a la pel·lícula d'Oliver Stone Ucraïna en flames.

El president de Rússia va afirmar també que dialogar i treballar amb el seu homòleg dels Estats Units, Barack Obama, que deixarà el càrrec al gener, ha estat difícil, però va destacar que sempre hi va haver respecte mutu. «Hem observat que, tot i que el diàleg entre nosaltres ha transcorregut de manera difícil, i es pot dir fins i tot que va ser difícil treballar l'un amb l'altre, el president Obama i jo hem assenyalat que sempre ens respectem mútuament, així com les nostres postures», va explicar Putin.

Putin i Obama van coincidir a Lima en la reunió del Fòrum de Cooperació Econòmica Àsia Pacífic, que va aprovar una declaració a favor del lliure comerç i contra el proteccionisme. El president rus va agrair al seu homòleg el «treball conjunt» realitzat.