efe/ddg madrid

n El Congrés va rebutjar en una votació ajustada la presa en consideració d'una proposta d'ERC per ampliar el dret al sufragi als ciutadans de 16 i 17 anys. L'admissió a tràmit de la proposició de llei va comptar amb 168 vots a favor (un emès de manera telemàtica), procedents de PSOE, Units Podem (inclosos els valencians de Compromís) PDECat i del grup proponent, ERC. En contra, 173 vots de PP, Ciutadans i PNB.

La presa en consideració d'aquesta mateixa proposició de llei es va celebrar al Congrés a l'abril, en la breu legislatura passada, i llavors va tirar endavant gràcies al fet que el PSOE va donar el seu vistiplau, tal com va recordar el diputat d'ERC que la va defensar davant del ple, Gabriel Rufián. En aquest cas, l'absència de cinc diputats de l'esquerra va impedir el mateix resultat. A l'abril, segons Rufián, va quedar reflectit que al Congrés de la legislatura anterior, com en el d'ara, habita «una majoria de canvi i alternativa», i va ser possible perquè el grup socialista va actuar «rememorant el millor de la seva història».

Segons va afirmar, ahir també resultava necessari que el PSOE tornés a «fer de PSOE» i donés el seu vot a favor. Es tracta «d'ampliar la democràcia», i en un objectiu així «no hi ha sigles ni partidisme». El grup socialista va votar-hi a favor perquè està «compromès des de fa temps» amb l'ampliació del sufragi actiu als 16 anys, va dir Gregorio Cámara.