efe/ddg washington/ankara

n El Govern dels Estats Units va emetre un avís de viatge en el qual adverteix els seus ciutadans que hi ha un risc «accentuat» d'atacs terroristes a tot Europa, «en particular durant la temporada de festes nadalenques». «Informació creïble indica que l'Estat Islàmic (EI), Al-Qaeda i les seves filials segueixen planejant atacs terroristes a Europa, centrant-se en la temporada de festes nadalenques i esdeveniments associats», establia un avís de viatge emès pel Departament d'Estat.

«Els ciutadans nord-americans haurien d'exercir la cautela a festivals nadalencs, festes i mercats a l'aire lliure», i estar «alerta per la possibilitat que simpatitzants d'extremistes o extremistes autoradicalitzats puguin dur a terme atacs sense avís previ», apuntava la nota. «Els terroristes poden utilitzar una àmplia gamma de tàctiques i usar tant armes convencionals com no convencionals, a més d'atacar tant objectius oficials com privats», afegia

L'alerta de viatge, que estarà en vigor fins el 20 de febrer de 2017, és l'última d'una sèrie d'advertències que els Estats Units han enviat aquest any als seus ciutadans sobre el risc de viatjar a Europa, especialment després dels atacs terroristes a París al novembre de 2015 i a Brussel·les el març passat.

«Tot i que els extremistes han dut a terme atacs a Bèlgica, França, Alemanya i Turquia en l'últim any, el Departament d'Estat segueix preocupat sobre el potencial d'atacs a tot Europa», destacava l'alerta de viatge.

El Departament d'Estat va demanar als nord-americans que segueixin els consells de seguretat de les autoritats locals, estiguin en contacte amb la família i es mantinguin preparats per a controls de seguretat addicionals. «Les autoritats europees continuen fent batudes i desmantellant complots terroristes», assegurava el Departament d'Estat.

Per altra banda, la policia turca va arrestar a Istanbul dos suposats membres de l'Estat Islàmic que estaven en una llista de futurs atacants suïcides. Els dos joves són oriünds de Tadjikistan i Uzbekistan i van ser detinguts en una batuda preparada pels serveis secrets turcs, després d'esbrinar que havien rebut entrenament a Síria sobre la fabricació de bombes.

Tots dos havien arribat a Istanbul per cometre un atemptat suïcida, segons considera la policia turca, que els va arrestar al costat de tres persones més d'Uzbekistan i dues d'Azerbaidjan. En la mateixa batuda van ser detingudes a més 36 persones d'origen estranger.