La ministra de Treball i Seguretat Social, Fátima Báñez, va plantejar alleujar el dèficit del sistema de pensions amb més finançament via Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) i va posar com a exemple la tarifa plana i altres reduccions a la Seguretat Social, a més de les pensions de viduïtat. Báñez, que va comparèixer a la Comissió del Pacte de Toledo del Congrés, va assenyalar que cal avançar en la separació de fonts de finançament sense que per això les prestacions per viduïtat o orfandat (de mort i supervivència) perdin la seva naturalesa jurídica, que és la de pensions contributives.

A més, va insistir que la conversió de les reduccions de les cotitzacions o les tarifes planes en bonificacions i que suposen una minoració d'ingressos, podrien ser finançades via pressupostos, el que suposaria tapar un dèficit d'uns 1.900 milions d'euros.

En aquest sentit, el secretari d'Estat de Seguretat Social, Tomás Burgos, va explicar que d'aquesta manera s'«allibera» la Seguretat Social d'una minoració d'ingressos i es passen totes aquestes polítiques de suport a l'ocupació als Pressupostos General de l'Estat, que és el que demana el Pacte de Toledo. Burgos va assegurar que ja s'està en condicions d'assumir per part de l'Estat «tot el compromís de despesa que suposen les polítiques d'ocupació» i va confiar que la mesura compti amb el suport de la Comissió, i que es posi en marxa en aquests pressupostos.

La ministra de Treball va demanar als parlamentaris que avancin en aquestes propostes que va posar a sobre de la taula i els va instar a tenir «altura de mires» i responsabilitat per no ser alarmistes perquè «les pensions estan garantides per a milions d'espanyols i de jubilats d'avui i del futur» «Alguns han dit que no hi haurà Seguretat Social per als nostres fills o néts», va criticar, tot afegint que «això no va passar en el passat ni permetrem que passi en el futur».

A més, Báñez va proposar reforçar i afavorir la contributivitat dels autònoms, que encara que és voluntària i poden cotitzar pel mínim o pel màxim, d'això dependrà la seva prestació. Va avançar que el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) aporta més de 7.000 milions de dèficit al sistema en termes anuals i va dir que cal millorar la seva protecció.

En el mateix sentit, va afegir que cal seguir lluitant contra el frau laboral i avançar en la compatibilitat del 100% de la pensió amb el treball. Va xifrar en 31.500 les persones que avui compatibilitzen el salari amb la pensió, i va incidir en el fet que d'ells el 85% són autònoms.

Báñez va destacar que la compatibilitat voluntària entre salari i pensió, al 50%, és una mesura positiva que permet comptar amb el talent dels treballadors amb experiència, però també és font de creació d'ocupació.

En la seva opinió, el sistema públic de pensions a Espanya és un dels més forts de la UE i va asseverar que la despesa en pensions es mantindrà en l'11% del PIB el 2060, després que arribi a l'11,9% el 2040 .

La ministra va obrir els debats i treballs de la Comissió del Pacte de Toledo per reformar el sistema públic de pensions i va insistir en diverses ocasions en què l'actual dèficit de la Seguretat Social es deu a la destrucció de 3,3 milions de llocs de treball.

«Gairebé el 70% del deteriorament del sistema públic de pensions entre 2008 i 2013 es deu exclusivament a la reducció d'ingressos vinculats a la massiva destrucció d'ocupació durant la crisi», va asseverar la ministra de Treball.

Un sistema «resistent»

Va reiterar que el sistema és «ampli, rendible i resistent» i que avui es paguen «més pensions que mai, més pensionistes i més altes», amb un creixement mitjà entre els anys 2011 i 2016 del 6,61%. La ministra va recordar que les noves pensions de jubilació del règim general d'aquest any estan assolint els 1.500 euros de mitjana, un 93% del salari mitjà a Espanya.

No obstant això, l'oposició parlamentària li va criticar que l'ocupació que es genera no sigui de qualitat i no mantingueu el sistema de pensions, alhora que li va recriminar que l'índex de revalorització de les pensions deslligat de l'IPC faci que aquestes prestacions només pugin el 0,25% i pugui perjudicar el poder adquisitiu dels pensionistes aquest any i el que ve.

La ministra de Treball també va recordar que el Fons de Reserva no té com a funció garantir el sistema de pensions, sinó que és una eina més per utilitzar-se en conjuntures econòmiques que siguin adverses.