efe/ddg madrid

n La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va processar 9 joves, 7 d'ells en presó provisional, com a partíceps directes en l'agressió a dos guàrdies civils i les seves parelles el passat 15 d'octubre a Alsasua (Navarra) per terrorisme en concurs ideal amb delictes d'atemptat, d'odi i lesions. Lamela va adoptar aquesta decisió després de decretar la setmana passada la presó per a set dels dotze joves identificats com a autors de l'agressió, entre els quals hi ha dos menors, el procediment dels quals tramitarà el jutge central de menors José Luis Castro.

Els processats per l'Audiència Nacional són Jokin Unamuno, Iñaki Abab, Oihan Arnanz, Julem Goicoechea, Jon Ander Cob, Aratz Urrizola, Adur Ramírez de Alda, Ainara Urquijo i Aritz Urdangarin. El primer seria un dels principals «promotors» del moviment Ospa Mugimendua a Alsasua -que dinamitza la campanya de l'esquerra abertzale Fora d'Aquí-, en el qual estarien integrats la resta d'investigats.

«Tots ells coneixien amb anterioritat la condició de guàrdies civils del tinent i el sergent agredits, sent aquesta únicament i exclusiva la causa per la qual van ser insultats i colpejats», destaca la jutge.

Els nou processats van ser identificats per les víctimes de l'agressió en les rodes de reconeixement celebrades la setmana passada i el tinent va apuntar Jokin Unamuno com «una de les persones que li va propinar cops de puny i puntades de peu», així com va assenyalar que «és molt conegut a Alsasua per la seva vinculació amb l'Ospa Mugimendua, fet que va ser corroborat pel sergent».

També el va identificar una de les parelles dels agents com la persona que al Bar Koxka, on es van produir els fets, «es va encarar amb el tinent i el sergent» i com un dels que els van colpejar al carrer.

Aratz Urrizola també ha estat identificat com un dels que van donar cops de puny i puntades de peu als agents i una de les seves acompanyants i que fins i tot va empènyer al sergent fins a la meitat de la calçada i al terra li va pegar.

Allà li va donar un cop de peu a la cuixa a la seva parella quan aquesta es va interposar per evitar que li donés un cop de puny al sergent al cap quan intentava aixecar-se, relata l'acte.