efe/ddg madrid

n El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, va avançar que el Govern planeja reforçar el control de les liquidacions de l'IVA i posar en marxa mesures per reduir els pagaments en efectiu. En resposta a una interpel·lació del diputat de Ciutadans Francisco de la Torre, Montoro va explicar que aquests plantejaments s'emmarquen en un paquet de mesures, promogudes per l'Agència Tributària, que el Govern està preparant per a la lluita contra el frau i que «poden reportar importants ingressos» a partir de 2017.

Entre aquestes mesures n'hi ha algunes «relatives al control de les liquidacions de l'IVA», el que no implicarà la pujada de l'impost, va insistir Montoro, alhora que s'advocarà per «reduir els pagaments en efectiu», una qüestió que no va detallar.

També es revisaran els ajornaments en els pagaments a l'Agència Tributària perquè, va explicar el ministre, «no té gaire sentit que tenint la facilitat de crèdit que existeix avui les empreses es financiïn sobre la Hisenda de tots» i quedi un volum de deute pendent «de desenes de milers de milions d'euros».

De fet, aquest «pla de lluita contra el frau i millora de control tributari» començarà a concretar-se la setmana que ve, va afegir Montoro, quan el Govern ha d'exposar les mesures per al compliment dels objectius de dèficit públic. El ministre va defensar aquestes mesures com una via per mirar al futur i deixar «de donar voltes» a un passat representat per l'amnistia fiscal de 2012, que era la qüestió que es plantejava en la interpel·lació.

El diputat De la Torre va insistir en la seva intervenció en el fet que els «defraudadors» que es van acollir a l'amnistia no van pagar el 10% dels béns aflorats que exigia la llei, i que el termini perquè l'Agència Tributària revisi i reclami aquestes declaracions venç el 30 de novembre sempre que no s'enviï una notificació.