La senadora i exalcaldessa de València Rita Barberá va morir en un hotel de Madrid com a conseqüència d'un infart, i el PP, amb Mariano Rajoy al capdavant, es va bolcar a elogiar la seva trajectòria, mentre que alguns dels seus dirigents van denunciar el «linxament» que va patir en els últims mesos, cosa que no va evitar que Units Podem rebutgés participar en un minut de silenci al Congrés, conducta que va ser fortament criticada per la majoria dels partits.

A primera hora del matí, una germana de Barberá va trucar als serveis d'emergències de Madrid perquè acudissin a l'hotel Villa Real, situat a escassos metres del Congrés, per tal d'atendre la senadora. Durant més de mitja hora van intentar reanimar-la, però només van poder certificar la seva mort com a conseqüència d'un infart, tal com va confirmar hores després l'autòpsia a què va ser sotmès el cadàver de l'exalcaldessa valenciana a l'Institut Anatòmic Forense de Madrid.

La notícia de la seva mort es va conèixer escassos minuts abans que comencessin sengles sessions plenàries del Congrés i del Senat, cosa que va provocar una allau de reaccions per part de dirigents de tots els partits. A més, a les dues cambres es va guardar un minut de silenci, i els representants de Units Podem van decidir absentar-se del que hi va haver al Congrés en un gest que va ser recriminat per responsables de la resta de partits.

L'última institució en què es va poder veure Barberá, de 68 anys, va ser dilluns passat al Tribunal Suprem, on va comparèixer per declarar per un possible blanqueig de diners vinculat a l'anomenat cas Imelsa, i va tornar a declarar-se innocent i a negar que existís una caixa B al PP valencià.

El comportament d'altres partits per aquest assumpte va ser recordat de forma contínua per molts dirigents del PP, que van considerar que Barberá no es mereixia aquest tracte. El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va considerar que l´exalcaldessa de València va patir un «linxament» polític i mediàtic amb el qual es van traspassar «totes les fronteres». «No vull fer responsable a ningú, però crec que és bo que tots fem una profunda reflexió sobre tot i, especialment, sobre les exageracions a les que duem a vegades les acusacions polítiques», va afegir.

També el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va lamentar que patís «tanta crítica injustificada» i «tantes barbaritats» que creu que «cadascú tindrà sobre la seva consciència». El ministre d'Educació i portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, va considerar que «alguns no es van portar bé» en els últims temps amb ella, però va afegir que era generosa i els hi haurà perdonat.

La crítica d´Aznar

Per part seva, l´expresident José María Aznar va lamentar que Barberá hagi mort «havent estat exclosa del partit al qual va dedicar la seva vida», en referència al fet que el 14 de setembre passat abandonés el PP com a mostra d´entrega al partit i per no causar-li cap perjudici. Per a Aznar, la seva «empremta» com a alcaldessa de València és «inqüestionable», com creu que també ho és la seva figura al PP.

El funeral per Barberà s'oficiarà avui a la tarda a València, i la seva família va expressar el seu desig que se celebri en la intimitat, sense la presència d'institucions ni partits polítics. Durant la jornada, el portal de l'habitatge de València en el qual residia l'exalcaldessa es va convertir en un lloc d'homenatge improvisat al qual desenes dels seus seguidors polítics van portar flors i banderes.