efe/ddg bagdad

n Almenys 75 persones van morir per l'explosió d'un cotxe bomba a la ciutat d'Al Apa, al sud de Bagdad. L'atemptat, que va provocar més d'una trentena de ferits, hauria estat portat a terme pel grup terrorista Estat Islàmic (EI). La major part de les víctimes són pelegrins iranians que van acudir a l'Iraq per a la commemoració dels quaranta dies de l'aniversari de la mort de l'imam Hussein, mort l'any 680, i que es disposaven a tornar al seu país. Aquest any milions de fidels xiïtes -iraquians i estrangers- han pres part en aquesta celebració religiosa, tot i la fràgil situació de seguretat que viu l'Iraq.

El cotxe bomba va esclatar al costat d'una benzinera a la zona d'Al Shumli, a l'est d'Al Apa, capital de la província de Babel, a 100 quilòmetres al sud de Bagdad. L'explosió també va causar danys materials i l'incendi de vehicles i edificis propers al lloc de l'atac. Diversos testimonis van explicar que van poder veure desenes de cadàvers, alguns cremats, escampats per tota la zona, igual que fragments de metall i altres objectes.

El terrorista suïcida va seguir els moviments dels pelegrins i va triar fer-se esclatar en un lloc on s'havien congregat gran nombre d'ells per proveir combustible, menjar i fer algunes compres, en una àrea que no té mesures de seguretat.

Els xiïtes, habitual objectiu

L'agència de notícies Amaq, propera al gihadisme, va anunciar que l'EI està darrere d'aquest nou atemptat contra els xiïtes, que solen ser objectiu d'atacs de l'organització gihadista. Amaq va afirmar que més 200 «visitants xiïtes» van morir i van resultar ferits en una «operació de martiri perpetrada amb un vehicle bomba als afores de la ciutat d'Al Hala». Dimecres, l'EI va perpetrar diversos atacs en diferents barris de la capital iraquiana, que van causar almenys set morts i divuit ferits.