efe/ddg bogotà

n El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, i el cap màxim de la guerrilla de les FARC, Rodrigo Londoño, àlies Timochenko, van signar a Bogotà el nou acord de pau per posar fi a 52 anys de conflicte armat intern. Santos i Timochenko van signar l'acord, que complementa l'original del passat 26 de setembre de Cartagena d'Índies, al Teatre Colón de Bogotà. Primer ho va fer el líder guerriller i després el cap d'Estat, els quals van utilitzar, igual que en el primer acord, un «balígraf», bolígraf fabricat amb un casquet de bala de fusell, que simbolitza el trànsit de Colòmbia de la guerra a la pau.

El president colombià va assegurarque la setmana que ve, quan s'espera que el Congrés de la República ratifiqui el nou acord de pau signat amb les FARC, començarà la desmobilització i entrega d'armes d'aquesta guerrilla, amb el que deixarà d'existir com a grup armat. «Espero que, segons el procediment establert, el nou acord sigui aprovat durant la propera setmana. Aquell dia serà el dia D», va afirmar Santos.

El cap d'Estat va afegir que «d'aquí a 150 dies, en només 150, totes les armes de les FARC estaran en mans de les Nacions Unides», de manera que «les FARC, com a grup armat, hauran deixat d'existir», va aclarir. En l'acte de la signatura, Santos va assenyalar que «els morts, els desapareguts, els ferits, les víctimes i les seves famílies han patit el terrible enfrontament», que van portar el país a estar «atrapat en aquest laberint de violència».

Malgrat l'«alt i dolorós cost del conflicte» entre les parts, «hem signat, aquí en aquest escenari històric, davant el país i davant del món, un nou acord de pau amb les FARC. El definitiu, l'acord del Teatre Colón», va manifestar.

Amb el nou acord «aconseguirem posar fi al conflicte armat amb les FARC i establir les bases per a la construcció d'una pau estable i duradora, més àmplia i més profunda. Aconseguirem aturar la sagnia i que no hi hagi més víctimes».

Per posar en marxa el pacte, el cap d'Estat va informar que convocarà tots els partits polítics perquè ajudin a implementar com més aviat millor l'acord definitiu. Santos va aclarir que «les FARC, com un partit sense armes, podrà presentar i promoure el seu projecte polític. Seran els colombians els que, amb el vot, li donaran suport o el rebutjaran».

Per part seva, el líder de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia va afirmar que ningú ha de quedar fora de l'acord de pau. El nou acord «ha implicat debats profunds amb totes les veus. Ningú ha de quedar-se per fora d'ell. Només posem fi de manera definitiva a la guerra per confrontar civilitzadament les contradiccions», va dir Timochenko.

Petició de «canvis profunds»

El cap guerriller va assenyalar que el poble de Colòmbia està «fart de violència» i «intolerància», així com d'«estigmes i assenyalaments», de manera que «exigeix canvis profunds». En aquest sentit, va demanar que «la paraula sigui l'única arma dels colombians» i va reiterar que el nou acord de pau que substitueix el que va ser signat el 26 de setembre passat i rebutjat en el plebiscit del 2 d'octubre inclou les peticions dels qui van votar «no» en aquesta consulta. Timochenko també va demanar que l'acord de pau s'implementi amb rapidesa.