n Costa Rica va patir per primera vegada a la seva història el poder destructiu de l'impacte directe d'un huracà, que va arribar al seu territori després d'efectuar una raríssima trajectòria de creuament del Carib al Pacífic i que va causar almenys quatre morts. El poder de l'huracà Otto va quedar de manifest a la zona nord de Costa Rica, lloc per on va entrar al país dijous des de Nicaragua en categoria 2, amb vents superiors als 155 quilòmetres i una quantitat de pluja mai vista per un costa-riqueny.

Upala, província d'Alajuela, fronterera amb Nicaragua, és un dels llocs amb més conseqüències: cases destruïdes, inundacions, fang per tot arreu, runes, ensorraments, morts i desapareguts. Les aigües van inundar aquesta localitat de 45.000 habitants, dedicada principalment a l'agricultura i la ramaderia, després que a la tarda i nit de dijous, en només sis hores, plogués 200 litres per metre quadrat, equivalent al que havia de caure en un mes complet d'hivern.

La força dels vents i la pluja va deixar incomunicades diverses petites comunitats als cantons de Upala i Bagaces, així com diverses vies van quedar tallades per esllavissades, caiguda d'arbres o ponts tallats.