Mor Fidel Castro, la icona comunista i el líder etern de la Revolució cubana

?El Règim decreta nou dies de dol amb actes i homenatges arreu del país ?Les cendres del «Comandante» viatjaran per tota l'Illa ?Fidel tenia 90 anys i serà enterrat a Santiago, al cementiri que acull el mausuleu de José Martí, l'altre heroi acional

27.11.2016 | 00:15

n Fidel Castro, el Comandante que va instaurar el règim comunista a Cuba que ha sobreviscut el col·lapse de la Unió Soviètica, que va inspirar moviments revolucionaris arreu del planeta i que va situar les dues grans potències de la Guerra Freda, els EUA i l'URSS, a tocar de la guerra nuclear, l'any 1962, propiciant l'anomenada Crisi dels Míssils, va morir ahir, a les 22:29, hora local, a l'edat de 90 anys, després de gairebé mig segle al poder. El seu germà, el president Raúl Castro, informava del decés –no de les causes– en un missatge televisat, amb el rostre desencaixat per l'emoció: «Amb profund dolor, compareixo per informar el nostre poble, els amics de la nostra Amèrica i del món que avui (ahir per al lector), 25 de novembre de 2016, a les 10:29 hores de la nit ha mort el comandant en cap de la Revolució cubana, Fidel Castro Ruz». El país plorarà la mort del líder al llarg dels nou dies de dol oficial decretats pel Règim: es preveuen actes multitudinaris a l'Havana i a Santiago, ciutat, aquesta última, on serà enterrat.

El periple de les cendres

La Comissió Organitzadora del Comitè Central del Partit, l'Estat i el Govern per als honors fúnebres del Comandant en Cap Fidel Castro Ruz és l'organisme que, impulsat pel Règim cubà, s'encarrega d'organitzar els funerals i els homenatges al líder, que serà incinerat, tal com havia demanat en vida. Un cop incinerades, les restes de Fidel Castro recorreran cuba, d'oest a est, en un recorregut invers al que va seguir la Caravana de la Llibertat l'any 1959, als inicis de la Revolució. Les cendres sortiran dimecres que ve de l'Havana i viatjaran per tota l'illa durant quatre dies, fins que arribin a Santiago. Fins que el dol es mantingui vigent, el Règim ha decretat el cessament de «les activitats i espectacles públics»; les banderes onejaran a mig pal i la ràdio i la televisió cubanes «mantindran una programació informativa, patriótica i històrica», d'acord amb el que ha disposat el Govern. Abans de partir de l'Havana, els cubans podran retre homenatge a Fidel Castro: durant dos dies, les restes mortals reposaran a l'emblemàtica plaça de la Revolució, escenari dels discursos històrics del Comandante contra l'enemic nord-americà. L'enterrament està programat per al diumenge 4 de desembre, dia en què tindrà lloc una cerimònia al cementiri de Santa Ifigènia, on s'hi troba el mausuleu de l'altre ídol nacional cubà, José Martí (1853-1895), fundador del Partit Revolucionari Cuba i precursor de la Guerra de la Independència.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema