n Suïssa va rebutjar ahir en referèndum una iniciativa popular que demanava el tancament anticipat de les seves centrals nuclears. Aquest fet hauria suposat que el 2017 deixessin de funcionar tres dels cinc reactors que actualment estan en actiu.

La iniciativa, que va ser rebutjada pel 54% dels vots, demanava que es desactivessin les centrals nuclears al cap de 45 anys de funcionament. Aquesta petició afectava de forma immediata les centrals de Bezau I (1969), Beznau II (1971) i Muhleberg (1972).

Després de la votació, totes les centrals nuclears suïsses, que subministren el 40% de la producció elèctrica del país, podran seguir operant, sempre que compleixin amb tots els criteris tècnics i de seguretat. Després de l'accident a la central japonesa de Fukushima el 2011, el Govern suís es va comprometre que una vegada transcorregut el temps de vida de les estacions nuclears actuals no se'n construirien de noves.

No obstant això, tant el Govern com el Parlament es van mostrar contraris a la iniciativa popular, ja que el tancament ràpid de les centrals nuclears impossibilitava compensar a temps l'abandonament de l'energia nuclear amb l'electricitat procedent de fonts d'energia renovables.

La proposta, que comptava amb un ampli suport de partits de diverses tendències polítiques, argumentava que el tancament era necessari per la seguretat i l'elevat cost de manteniment i reparació dels reactors.