Trump, a l'expectativa del que faci l'illa

?Anul·lar la política de «peus secs/peus mullats» dels immigrants cubans podria ser la primera mesura respecte a la relació entre les dos països ?El que serà el futur responsable del Tresor és contrari a l'activitat d'empreses americanes a Cuba

28.11.2016 | 07:18

n La mort de Fidel Castro ha renovat els dubtes sobre la política cap a Cuba que adoptarà el president electe dels Estats Units, Donald Trump, que ha promès «fer marxa enrere» a les mesures del seu predecessor, Barack Obama, i que, segons els experts, podria canviar la política migratòria cap a l'illa.

Durant les primàries, Trump va ser l'únic aspirant republicà que va donar suport a l'obertura a Cuba, però en la seva cerca de vots a Florida en les eleccions presidencials, va prometre que «revocaria» les mesures executives d'Obama «tret que el règim dels Castro» restaurés «les llibertats a l'illa».

Reince Priebus, qui serà el cap de Gabinet del Govern de Trump, va insistir ahir que el magnat «definitivament farà marxa enrere» a les polítiques d'acostament adoptades per Obama si les autoritats cubanes no adopten passos d'obertura en matèria de presos polítics, repressió o llibertats.

La immigració cubana als EUA

Segons alguns experts, hi ha una àrea que Trump podria tenir un especial interès a canviar, atesa la seva línia dura quant a la immigració: la política de «peus secs/peus mullats».

Aquesta mesura, unida a la Llei d'Ajustament Cubà, atorga als cubans un privilegi que no té cap altre grup d'immigrants: la possibilitat d'aconseguir la residència permanent un any després d'arribar als Estats Units, fins i tot si ho fan il·legalment.

«A ell no li agrada la immigració sense restriccions, i això és el que permet aquesta política», va afirmar un advocat expert en la legislació nord-americana respecte a Cuba, Robert Muse.

Posar fi a aquesta política migratòria, que retorna els cubans que intercepta al mar («peus mullats») però admet els que aconsegueixen tocar terra («peus secs») és quelcom que Trump podria fer «de la nit al dia», sense complicacions, va explicar Muse.

Turisme «ianqui» a Cuba

Trump va nomenar aquesta setmana Maurici Claver-Carone, director executiu d'un comitè d'acció política que defensa l'embargament a Cuba, per al seu equip de transició en el Departament del Tresor. Aquest advocat de Florida ha criticat durament la decisió d'Obama de concedir llicències a companyies com Starwood, que ha obert un hotel a l'Havana, perquè això beneficia els militars cubans, que controlen l'empresa estatal de turisme Gaviota.

Claver-Carone podria sol·licitar a Trump que canviï les regles que permeten operar a Cuba a empreses com Starwood, Marriott o Airbnb, però si canvia aquesta regulació, podria exposar-se a demandes de les empreses dels Estats Units dedicades al turisme a Cuba, i fins i tot veure's obligat a compensar-les econòmicament, segons Muse.

Tampoc pot descartar-se, d'acord amb Muse, que Trump faci «el seu procés de normalització», i que acabi sorprenent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Els fiscals del TPII demanen que Mladic sigui condemnat a cadena perpètua

n Els fiscals del Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPII) van demanar cadena...

Assassinen d´un tret la vídua de l´expresident de la CAM a Alacant

La vídua de l'expresident de l'extinta Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) Vicente Sala va ser...

Gran caiguda del suport dels bascos al reconeixement d´Euskadi com a nació

El suport al reconeixement d'Euskadi com a nació en una eventual reforma de l'autogovern s'ha...

Més de 400 immigrants entren a Ceuta en un assalt massiu a la tanca

Quaranta-nou persones han de ser ateses a l´hospital en presentar diverses contusions i ferides

Errejón es rebel·la contra la forma d´Iglesias de dirigir Podem

Errejón es rebel·la contra la forma d´Iglesias de dirigir Podem

Diversos càrrecs públics i interns del partit afins al secretari de Política demanen que en la...

La doble nacionalitat dels fills d´immigrants a Alemanya, en perill

?El partit d'Angela Merkel proposa que hagin de decidir entre la d'origen i la del país d'acollida

Enllaços recomanats: Premis cinema