n Unes 27.000 persones han fugit de les seves llars al nord-est de la ciutat siriana d'Alep (nord), per on ha avançat l'exèrcit nacional, va explicar l'Observatori Sirià de Drets Humans. D'ells, uns 15.000 civils s'han desplaçat a barris centrals i meridionals de la meitat oriental d'Alep, controlats per l'oposició, on s'allotgen a portals d'edificis i refugis temporals. Mentrestant, els altres 12.000 s'han traslladat a districtes dominats per les forces governamentals i l'àrea d'Al-Xeikh Maqsud, en poder de les Forces de Síria Democràtica (FSD), una aliança armada kurd-àrab.

L'Observatori va recordar que en els últims dies l'exèrcit sirià i les FSD han arrabassat a faccions islàmiques i rebels el control d'onze zones del nord-est d'Alep. Aquests barris són Al Sajur, Yabal Bedro, Al Andarat, Baidín, Al Haidaría, Ain al Tal, El Helik a Fuqani, Al Helik a Tahiatani, Bustan al Basha, Masaken Hanano i Al-Xeikh Nayar. La situació ja era precària a la part oriental d'Alep, assetjada des de juliol per les forces armades, abans d'aquesta escalada militar que no ha fet més que empitjorar les condicions de la població.

En un altre ordre de coses, l'ONU va advertir que les famílies més pobres de Mossul tenen cada vegada més dificultats per alimentar-se mentre la por segueix regnant als carrers de la segona ciutat de l'Iraq. Els gihadistes assassinen als civils que es neguen a acollir a les seves llars militants de l'organització. «Els nostres informants ens expliquen que les famílies pobres estan lluitant per portar menjar a taula», va alertar la coordinadora humanitària de l'ONU a l'Iraq , Lise Gran. «Com més es prolongui l'alliberament de Mossul, més complicades seran les condicions de vida per a aquestes famílies», va afegir.

Veïns que habiten encara a l'urbs van relatar l'escalada dels preus dels aliments, provocada per l'ofensiva llançada a mitjans d'octubre per arrabassar l'enclavament a l'Estat Islàmic. Fa una setmana les forces de seguretat iraquianes van llançar trets a l'aire per dispersar centenars de civils que forcejaven per aconseguir menjar distribuït per l'exèrcit al barri d'Al Zahra.