Deu presumptes gihadistes han estat detinguts a Espanya en només deu dies, en diferents operacions que han permès posar a disposició de la justícia individus molt radicalitzats que, en algun cas, havien intentat viatjar a Síria o desitjaven fer-ho per enrolar-se en les files de l´Estat Islàmic. Durant el dia d´ahir es van produir tres arrestos en operacions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Aranjuez (Madrid), Irun i Sant Sebastià (Guipúscoa)

En paraules del ministre d´Interior, Juan Ignacio Zoido, ahir es van arrestar dos «llops solitaris» que estaven preparant-se per incorporar-se a l´Estat islàmic. A Aranjuez, la policia va detenir un membre molt actiu i clau dins de l'estructura descentralitzada de propaganda i adoctrinament del grup gihadista.

L´arrestat era partidari de la «gihad individual» amb la qual l´Estat Islàmic busca «traslladar la guerra al cor de les llars d'occident», el que està relacionat, segons Interior, amb els paràmetres que defineixen la figura del terrorista individual o «actor solitari».

La investigació sobre els continguts que el detingut distribuïa i rebia per Internet revela que hi havia referències a caps de la lluita terrorista gihadista, singularment Ossama bin Laden, i que tenia com a model els quatre terroristes que el 2004 es van immolar a Leganés després dels atemptats de l'11-M.

Paral·lelament, a Irun la Guàrdia Civil va capturar a la frontera un camioner d'origen marroquí, Allal El Mourabit, quan tornava amb el seu vehicle d'Alemanya, país en el qual mantenia contactes amb altres persones radicalitzades. El Mourabit feia habitualment rutes internacionals amb el camió, sobretot a Alemanya, es va radicalitzar fonamentalment a Internet, mantenia també contactes amb radicals de Síria, tenia la seva residència a Vitòria i hauria intentat viatjar a Síria per enrolar-se en les files de l´Estat Islàmic.

L'actuació s'emmarca en una investigació, que romania oberta des de 2013, sobre un grup de persones que estaven patint un procés de radicalització gihadista i que ja havia permès la detenció d'un home a Pamplona (Navarra), l'1 de desembre de 2015, i un altre a Calahorra (La Rioja) el passat 26 d'octubre.

Finalment, la policia va detenir a Sant Sebastià un marroquí de 24 anys que es trobava en crida i cerca per la seva participació en l'àrea de propaganda, apologia i adoctrinament de l'Estat Islàmic. L´arrestat actuava a través d'internet i les xarxes socials, on publicava nombrosos vídeos, proclames i escrits de suport a l´organització terrorista.